EconomieEnergie curatăȘtiri

Nuclearelectrica și alte companii din energie au adresat Comisiei Europene o scrisoare comună privind importanța hidrogenului curat

Sursa: Hydrogen Europe

Societatea Națională Nuclearelectrica SA a anunțat recent că a semnat, alături de alte companii din energie, institute de cercetare și asociații, o scrisoare comuna în atenția Comisiei Europene cu privire la contribuția surselor cu emisii reduse de carbon la producerea de hidrogen, conducând astfel la atingerea țintelor de decarbonizare stabilite pentru anul 2050.

În prezent, producția de hidrogen, necesar în industrie, transporturi și producerea de energie este asigurata în proporție de 95% prin utilizarea gazului metan, ceea ce conduce la emisii semnificative de CO2. Pentru fiecare kilogram de hidrogen produs, sunt emise 10 kilograme de CO2, se afirmă într-un comunicat publicat de compania românească.

Conform studiului realizat de International Energy Agency în anul 2019 la nivel global exista o creștere a aplicațiilor care utilizează hidrogenul precum și o cerere din ce în ce mai mare pentru hidrogen provenind din surse curate de energie, conducând la decarbonizarea sectorului de producere a energiei electrice. Potențialul hidrogenului rezida inclusiv în capacitatea sa de stocare și livrare a energiei curate în rețea, pentru a urmări îndeaproape curba necesarului de energie, precizează Nuclearelectrica.

Companiile și asociațiile semnatare ale scrisorii comune adresate pe 15 iunie Comisiei Europene (vicepreședintelui Frans Timmermans și comisarilor Kadri Simson, Thierry Breton și Mariya Gabriel) recomanda luarea în considerare a unei serii de propuneri și principii privind generarea de hidrogen curat în documentele Energy System Integration Strategy și Clean Hydrogen Strategy care vor fi emise în viitorul apropiat de către Comisie în cadrul European Green Deal. Propunerile constau în incurajarea producției și cererii de hidrogen provenind din surse curate, ceea ce va permite înlocuirea hidrogenului furnizat din surse cu emisii semnificative de CO2 utilizat în prezent în industrie și extinderea utilizării hidrogenului curat și în alte sectoare industriale, cu rol în decarbonizare.

“Producerea de hidrogen prin utilizarea energiei nucleare, energie fără emisii de gaze cu efect de sera, este considerata de marile companii producătoare și consumatoare din Europa ca un parcurs potențial pentru revenirea din criza economica generata de pandemia de COVID-19. Aceste companii, printre care și Nuclearelectrica, recomandă Comisiei Europene introducerea în dezbatere publica și în politicile energetice viitoare a rolului esențial pe care energia nucleara, alături de energiile regenerabile, trebuie sa îl aibă în decarbonizarea sectorului energetic și industrial, inclusiv prin producerea de hidrogen prin capacitățile nucleare existente, cât și prin cele noi care vor fi construite în Romania și Europa. Dezvoltările viitoare ale energiei nucleare, necesita angajarea în prezent a unor investiții, atât în cercetare și dezvoltare, cât și în construirea de noi capacitați de producție și prelungirea duratei de viata a celor existente. Nuclearul demonstrează flexibilitate și versatilitate prin aplicațiile sale, cu rol esențial în relansarea economica a Europei”, a afirmat Cosmin Ghita, Director General Nuclearelectrica.

La nivel european, energia nucleara asigura 50% din totalul energiei fără emisii de carbon produse în Uniunea Europeana și mai mult de un sfert din totalul energiei generate, asigurând 1.1 milioane locuri de munca și având o contribuție anuala de 507 miliarde de euro în PIB.