EconomieȘtiri

Noua strategie privind substanțele chimice, adoptată de Consiliul European

Consiliul European a anunțat marți, 15 martie, că a aprobat noua strategie UE privind substanțele chimice, care vizează interzicerea celor mai dăunătoare substanțe chimice din produsele de consum – inclusiv din jucării, cosmetice, detergenți, articolele de îngrijire a copiilor, mobilier, textilele sau materialele care vin în contact cu alimentele.

Elaborarea noii strategii vine în contextul în care, potrivit Eurostat, aproximativ 300 de milioane de tone de substanțe chimice sunt produse anual în UE. Aproape trei sferturi sunt considerate „periculoase pentru sănătate sau pentru mediu” de către Agenția Europeană de Mediu (SEE), iar o cincime sunt clasificate drept potențial cancerigene, mutagene și/sau toxice pentru reproducere (CMR). Multe dintre aceste substanțe chimice periculoase se găsesc peste tot: în jucării, ambalaje alimentare, îmbrăcăminte, mobilă, produse cosmetice, vopsele sau chiar alimente.

Noua strategie, care este un element central al Pactului Ecologic European, are drept obiectiv un mediu fără substanțe toxice, cu un nivel mai ridicat de protecție a sănătății umane și a mediului, consolidând totodată competitivitatea industriei chimice a UE.

Consiliul European solicită Executivului UE să pună în aplicare acțiunile stabilite în strategie, inclusiv prin schimbarea legislației UE în domeniul substanțelor chimice, prin substituirea și reducerea la minimum a substanțelor care provoacă motive de îngrijorare, pe cât posibil, și prin eliminarea treptată a celor mai dăunătoare substanțe chimice pentru utilizări neesențiale în societate.

O noutate esențială a strategiei este trecerea la o abordare axată pe „siguranță și sustenabilitate prin concepție”. Statele membre sprijină această abordare bazată pe ciclul de viață, care ia în considerare toxicitatea substanțelor chimice în toate etapele existenței lor — de la fabricare la utilizare, reciclare și eliminare. Scopul este de a preveni intrarea substanțelor chimice periculoase în produse încă din momentul concepției. Această abordare urmărește, de asemenea, să stimuleze inovarea și durabilitatea în sectorul substanțelor chimice.

The Endocrine Society, una dintre cele mai importante organizații profesionale din domeniul endocrinologiei, a salutat noua Strategie UE pentru promovarea sustenabilității în domeniul substanțelor chimice.

Elaborarea strategiei nu a fost însă primită în mod favorabil de toată lumea și chiar a stârnit unele dezbateri. Industria chimică și-a exprimat părerea că planul Executivului UE privind revizuirea legislației pe tema substanțelor chimice ar putea avea anumite efecte nefaste în plan economic.

O serie de analize economice au constatat că expunerile la substanțele chimice care afectează sistemul endocrin pot costa UE peste 157 de miliarde de euro pe an.

În 2018, Europa a ocupat locul al doilea în clasamentul mondial al producătorilor de substanțe chimice (cu 16,9 % din vânzări). Industria substanțelor chimice este cea de a patra industrie ca mărime din UE, în cadrul acesteia fiind angajate în mod direct aproximativ 1,2 milioane de persoane. Se estimează că producția de substanțe chimice la nivel mondial se va dubla până în 2030 și este probabil ca și utilizarea acestora să crească, inclusiv în produsele de consum.