BiodiversitateEconomieLanț alimentarȘtiri

Noua strategie europeană pentru agricultură ar reduce producția agricolă cu 20% – ministru polonez

Noile strategii pentru biodiversitate și „Farm to Fork”, care fac parte din Pactul Ecologic Europeană, introduc obiective ambițioase în privința protecției mediului, dar, potrivit lui Jan Krzysztof Ardanowski, ministrul polonez al Agriculturii, ar putea provoca o scădere a producției agricole în UE de cel puțin 20 la sută, potrivit publicației Warsaw Business Journal.

Agricultura este a treia cea mai mare sursă de gaze cu efect de seră din Europa, generând peste 10 la sută din emisii. Din acest motiv, UE dorește să lege strâns dezvoltarea și finanțarea acestui sector cu politica climatică și protecția mediului.

Nu există încă detalii cu privire la punerea în aplicare a acesteia și nu se știe cum intenționează Comisia Europeană să compenseze fermierii pentru pierderile cauzate, de exemplu, prin limitarea suprafețelor de cultivare.

„Până când nu cunoaștem răspunsurile la mai multe dintre aceste întrebări, ne este greu să planificăm cu exactitate calea pentru agricultura poloneză”, a afirmat ministrul.

„Reducerea produselor și îngrășămintelor pentru protecția plantelor este un slogan sensibil, dar cine ar trebui să o facă? Toți sau numai cei care au depășit semnificativ standardele în raport cu țările care folosesc cantități minime de pesticide sau îngrășăminte artificiale? Dacă dorim să introducem agricultură ecologică în proporție de 25 la sută, este vorba de fermele, din toată țara sau de pe întreg teritoriul Uniunii Europene? (…) Acestea sunt întrebări reale adresate de fermieri, la care nu există un răspuns”, a adăugat Jan Krzysztof Ardanowski.

Ministrul subliniază că, în cazul în care producția agricolă scade, Europa ar putea să nu-și poată garanta securitatea alimentară, caz în care va fi necesar să se importe alimente din alte regiuni care nu respectă standardele înalte ale UE.