Miniștrii Agriculturii din UE sunt preocupați de potențialul impact al Pactului Ecologic European asupra sectorului agricol
Miniștrii Agriculturii din țările membre ale Uniunii Europene au participat luni la o videoconferință pentru a discuta despre impactul asupra sectorului agricol din Europa al strategiilor “Farm to Fork” și “Biodiversitate 2030”, două elemente fundamentale ale Pactului Ecologic European.
Eforturile Comisiei Europene de a face sistemul alimentar european mai durabil ar putea să încurajeze inadvertent practicile agricole mai puțin durabile în alte zone, au subliniat miniștrii agriculturii din UE, potrivit Euractiv.
Una dintre principalele lor temeri se referă la concurența neloială reprezentată de importurile de produse alimentare din țări terțe, care nu aplică noile standarde europene de mediu. “Să nu importăm agricultura pe care nu o dorim aici”, a declarat ministrul francez al Agriculturii, Didier Guillaume, potrivit Agra Presse.
“Comisia Europeană va continua să monitorizeze impactul acestor strategii asupra securității alimentare și asupra competitivității fermierilor noștri”, a promis de la bun început comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, citat de Agence Europe.
“Strategiile Farm to Fork și Biodiversitate 2030 vor juca un rol esențial în punerea în aplicare a Pactului Ecologic European și a Planului de redresare pentru Europa. Trebuie să evaluăm care este contribuția potențială a sectoarelor agricol, pescăresc și forestier la îndeplinirea obiectivelor celor două strategii. Cu toate acestea, trebuie de asemenea să acordăm o atenție specială impactului asupra acestor sectoare. Fermierii, pescarii și producătorii noștri din acvacultură merită o tranziție echitabilă, condiții previzibile și resurse financiare adecvate”, a afirmat Marija Vučković, ministrul Agriculturii din Croația.
Miniștrii au salut cele două strategii, precum și planul ambițios de a consolida rolul fermierilor în cadrul lanțului de aprovizionare. Aceștia au subliniat că pentru a îndeplini obiectivele ambițioase ale celor două strategii este necesar un buget ambițios. Multe delegații și-au exprimat preocuparea că alocarea unor fonduri insuficiente ar putea pune în pericol viabilitatea financiară a fermierilor din UE și au subliniat că alocările bugetare propuse pentru Politica Agricolă Comună (PAC) nu sunt pe măsura obiectivelor celor două strategii.
Miniștrii și-au exprimat preocuparea că eforturile depuse pentru atingerea obiectivelor menite să limiteze utilizarea pesticidelor și a antibioticelor ar putea să reducă competitivitatea fermierilor din UE pe piața mondială. Aceștia au solicitat, de asemenea, Comisiei Europene să țină seama de circumstanțele naționale specifice.
“Agricultorii noștri ne oferă securitate alimentară, obligația noastră este să le asigurăm securitate economică”, a declarat comisarilor agricultură, Janusz Wojciechowski,
Totodată, miniștrii și-au exprimat sprijinul pentru introducerea unor norme comune în materie de etichetare a produselor alimentare.
Miniștrii au fost de acord că Pactul Ecologic European este un pas în direcția corectă, dar au recunoscut că există diferențe semnificative între pozițiile inițiale ale statelor membre, de care trebuie să se țină seama, și că trebuie evitate abordările uniforme.
Prezentate pe 20 mai, cele două strategii au drept scop să transforme în mod radical a modul european de a produce, distribui și consuma produse alimentare până în 2030.