Mihai Moraru, Agro-Est Muntenia: Mulți fermieri români nu știu ce înseamnă agricultura ecologică, se sperie că pierd bani
Fermierii români nu sunt pregătiți pentru trecerea la agricultura ecologică. Este concluzia la care a ajuns Mihai Moraru, fondatorul Agro-Est Muntenia, în cadrul Conferinței “Agricultura în Green Deal. Oportunități și Riscuri”, a cărei gazdă a fost grupul Agrointeligența-BTVideo.
Fondatorul companiei cu capital integral românesc a găsit principalele cauze pentru care agricultorii români sunt încă temători când este vorba de culturile ecologice: lipsa informației. “România a avut fonduri pentru a promova agricultura ecologică până la Green Deal. 50% din fonduri veneau de la UE. Din păcate, noi nu am făcut mai nimic. Puțini fermieri cunosc avantajele și riscurile tranziției. Statul Român nu a lucrat suficient în ultimii 10 ani, iar mulți fermieri nu știu ce înseamnă agricultura ecologică, se sperie că pierd banii. Lucrurile nu stau așa! În acest an am avut foarte multe testări și foarte multe loturi pe foarte multe culturi, în care am încercam tehnologii ecolologice, cu rezultate bune. Tehnologie există, trebuie să existe informare către fermieri”, a explicat Mihai Moraru.
Dincolo de informarea fermierilor, un alt lucru care trebuie îmbunătățit drastic este legat de legislație. “Este o birocrație extraordinar de stufoasă. Avem materie organică în România la discreție, care poate fi folosită în fertilizarea ecologică, dar pentru a autoriza un astfel de produs trebuie să aștepți 3 ani, trebuie să umbli cu dosarele după tine în foarte multe locații și apoi ai la dispoziție doar 5 ani ca să poți să îți recuperezi banii pe acea investiție în produs”, a continuat fondatorul Agro-Est Muntenia.
Legislația neadaptată la condițiile secolului în care trăim afectează în mod direct activitatea companiei conduse de Mihai Moraru. “În proiectul fabricii pe care o construim vom folosi foarte mult reziduurile animale. Uitându-mă pe legislație, am văzut că avem foarte multe piedici și asta pentru că avem o legislație învechită, care nu a fost gândită pentru agricultura ecologică. Dacă începem așa și această aventură, vom eșua, e clar, în 10 ani. Și vom eșua pentru că până acum noi nu am făcut mare lucru”, a concluzionat Mihai Moraru.