BiodiversitateEconomieȘtiri

Irlanda: Finanțarea alocată pentru politica agricolă comună (PAC) pentru 2021-2027 “nu este în concordanță cu aspirațiile ecologice ale UE”

Finanțarea acordată pentru Politica Agricolă Comună (PAC) în următorii șapte ani “nu este în concordanță cu aspirațiile UE privind agricultura din cadrul Pactului Ecologic European”, avertizează mai multe asociații ale fermierilor din Irlanda, relatează postul public Raidió Teilifís Éireann.

În urma discuțiilor, uneori dure, din cadrul organismelor UE, s-a stabilit ca bugetul pentru Politica Agricolă Comună în perioada 2021-2027 sa fie de 356 de miliarde de euro, cu 35 de miliarde de euro mai puțin decât era propus inițial.

“Pe de o parte, Comisia Europeană dorește ca fermierii să ia măsuri costisitoare pentru implementarea strategiilor Farm to Fork și pentru biodiversitate, dar pe de altă parte nu vor să ofere fondurile necesare”, a declarat președintele IFA, Tim Cullinan.

“Guvernul va trebui să prezinte o cofinanțare semnificativă pentru a proteja plățile”, a afirmat reprezentantul fermierilor din Irlanda.

“Ceea ce vor dori fermierii să știe este cum aceste cifre, împreună cu cofinanțarea din partea guvernului național, se vor traduce în plățile la nivelul fermei”, a adăugat Cullinan.

La rândul său, Edmond Phelan, președintele Asociației Crescătorilor de Bovine și Ovine din Irlanda, a declarat că “este de neînțeles cum se așteaptă ca fermierii să furnizeze atât de multe bunuri publice suplimentare în ceea ce privește climatul și biodiversitatea în condițiile unui regim de finanțare în continuă scădere”.