Agricultură sustenabilăImportantȘtiri

Bruno Tremblay, Bayer: Agricultura poate și va contribui la atenuarea schimbărilor climatice

Bruno Tremblay (foto: politico.eu)

O abordare diversificată, bazată pe inovații, este esențială pentru dezvoltarea unei agriculturi durabile și realizarea obiectivelor climatice ale Pactului Ecologic European, afirmă Bruno Tremblay, director regional pentru Europa, Orientul Mijlociu și Africa în cadrul Bayer Crop Science Division, într-un material pentru portalul online de știri Politico.

”Credem că agricultura poate și va contribui la atenuarea schimbărilor climatice și va putea face față provocărilor generate de schimbările climatice”, a afirmat Tremblay, subliniind că Bayer salută obiectivul principal al Pactului Ecologic European, însă consideră că este nevoie de o abordare mai diversificată în privința agriculturii durabile.

”Este necesară o abordare holistică pentru a permite fermierilor europeni să rămână competitivi pe piețele lor și pentru a se asigura că consumatorii au suficiente alimente, care să fie accesibile și de calitate”, a completat reprezentantul firmei Bayer.

Este necesară ”o abordare mai diversificată”

Bruno Tremblay a subliniat că nu există o ”soluție miraculoasă” care să rezolve problemele cu care agricultura se va confrunta în anii și deceniile viitoare, astfel că este necesară ”o abordare mai diversificată”, bazată pe o multitudine de inovații, precum îmbunătățirea plantelor, produse fitosanitare biologice și sintetice cu impact de mediu redus, agricultură de precizie și digitalizare.

Inovațiile în domeniul îmbunătățirii plantelor combină metodele tradiționale cu cele mai noi descoperiri științifice și tehnologice pentru a crea semințe noi, care sunt mai hrănitoare, mai bine adaptate la secetă și alte efecte ale schimbărilor climatice, cât și mai rezistente în fața bolilor și dăunătorilor, explică Tremblay, adăugând că editarea genetică a plantelor este o practică sigură și “esențială pentru a realiza obiectivele Pactului Ecologic European”.

Însă, potrivit lui Tremblay, pentru a nu rata șansa de a profita de pe urma acestei inovații, Uniunea Europeană trebuie să adopte o politică echilibrată și să anuleze legislația care blochează noile instrumente de îmbunătățire a plantelor.

Un alt element esențial pentru dezvoltarea agriculturii durabile sunt produsele fitosanitare, care însă trebuie utilizate într-un mod care protejează sănătatea oamenilor și minimizează impactul acestor produse asupra mediului, susține oficialul de la Bayer. Drept urmare, pentru a reglementa în mod eficient pesticidele, “trebuie să ne concentrăm pe reducerea impactului, nu pe reducerea volumului”.

Bayer va reduce impactul ecologic al produselor sale cu 30%

Tremblay a amintit că firma Bayer s-a angajat să reducă impactul ecologic al produselor sale fitosanitare cu 30% până în 2030. De asemenea, compania investește în produse naturale inovative – cum ar fi dezvoltarea unui  tratament biologic pentru porumb bazat pe oleorezină de piper negru – cu scopul reducerii utilizării sau înlocuirii pesticidelor sintetice existente.

”Avem nevoie de pesticide de origine biologică și sintetică pentru a gestiona în mod corespunzător populațiile de dăunători în continuă evoluție care ne amenință culturile. De asemenea, avem nevoie de politici care să permită accesul mai rapid la piețe pentru noile substanțe active”, a subliniat Tremblay.

Digitalizarea va transforma agricultura în următorii ani

În cele din urmă, reprezentantul companiei Bayer a argumentat că agricultura de precizie și digitalizarea vor “transforma semnificativ agricultura în următorii ani și sunt esențiale pentru reducerea impactului agriculturii asupra mediului”. Potrivit acestuia, analiza datelor dronele și instrumentele digitale vor contribui la creșterea  productivității agricole și diminuarea impactului agriculturii asupra mediului.

”Aceste instrumente înseamnă că stimulentele agricole, cum ar fi îngrășămintele sau produsele de protecție a plantelor, sunt folosite numai atunci când și unde sunt cele mai necesare. Un sistem alimentar durabil are nevoie de politici bazate pe știință și favorabile inovării”, a indicat Tremblay.