EconomieEnergie curatăȘtiri

Industria germană este sceptică în legătură cu noile obiective climatice ale UE pentru 2030

Comisia Europeană a prezentat recent propuneri detaliate pentru reducerea emisiilor de carbon în UE până în 2030 cu 55% față de nivelurile din 1990. Însă, deși industria germană salută oficial noile ambiții, este totuși în mod clar sceptică, relatează EURACTIV Germania.

La doar câteva ore după ce președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus o nouă țintă climatică pentru 2030 în primul să discurs său privind starea Uniunii, Frans Timmermans, vicepreședintele responsabil cu acțiunile climatice, a răspuns la întrebări din partea reprezentanților industriei germane la conferința climatică BDI de la Berlin.

În timpul conferinței, reprezentanții industriei germane și-au exprimat în mod clar scepticismul.

Creșterea obiectivului actual pentru 2030 cu încă 15% ar însemna o creștere de aproximativ cinci ori a eforturilor celor 27 de state membre ale UE, a subliniat președintele Federației Industriilor Germane (BDI), Dieter Kempf.

Conform calculelor BDI, de exemplu, Germania ar trebui să investească 2,3 trilioane de euro pentru a atinge neutralitatea climatică în 2050. „Puteți afla care dintre celelalte 26 de țări își poate permite să facă acest lucru. Nivelul de ambiție diferă nu numai în UE, ci și la nivel global”, a spus Kempf.

Obiectivul Comisiei Europene este fezabil, dar aproape de „prea ambițios”, a adăugat el.

Hildegard Müller, președintele Asociației Industriilor Automobile Germane (VDA), a fost, de asemenea, critică: „Dacă ne angajăm față de obiectivul nostru pentru 2050, aceasta înseamnă o reducere cu 50% a limitelor flotei până în 2050, moment în care aproximativ 60% din mașinile noi vândute în Germania ar trebui să fie electrice”, a spus Müller.

În primele luni ale anului 2020, ponderea mașinilor electrice vândute pe piața auto germană a fost de 9%, cu 1% mai mult decât media UE.

Müller a subliniat, de asemenea, lipsa de sprijin din partea politicienilor. Potrivit acesteia, extinderea punctelor de încărcare pentru mașini electrice a progresat doar la jumătate la fel de rapid ca vânzarea vehiculelor electrice, iar industria germană funcționa cu prețuri la energie care nu erau competitive la nivel internațional.

În răspunsul său, Timmermans a declarat că „se va angaja personal să se asigure că Comisia Europeană lucrează îndeaproape cu toate sectoarele industriale pentru a pune în aplicare Pactul Ecologic”.

Din punctul de vedere al Comisiei Europene, nu există nicio îndoială că reducerea emisiilor de CO2 și creșterea economică nu se exclud reciproc. “Anul trecut, emisiile în UE au scăzut cu 25% comparativ cu 1990, în timp ce economia a crescut cu 63%”, a spus Timmermans.

În special, în ceea ce privește sectorul transporturilor, unde emisiile vor fi reduse cu 90% până în 2050, există încă un mare potențial de reducere a emisiilor.

Cu toate acestea, scopul este de a acționa și într-un mod neutru din punct de vedere tehnologic: fără axare pe mobilitatea electrică sau chiar interzicerea motoarelor cu combustie internă.

Cu toate acestea, rămâne întrebarea cu privire la ce soluții alternative vor fi utilizate pentru decarbonizarea economiei. Timmermans a spus că gazele naturale vor juca probabil „un rol incredibil de important, chiar dacă acest lucru este controversat în domeniul mediului”.

Dacă ar fi posibilă conversia infrastructurii existente, cum ar fi conductele, pentru a gestiona o cantitate tot mai mare de hidrogen, costurile investițiilor în infrastructură ar putea fi reduse cu trei sferturi.

Dar, deocamdată, nu există un model viabil din punct de vedere economic pentru utilizarea hidrogenului verde, au spus reprezentanții industriei.

Mai ales când vine vorba de sectorul siderurgic care se bazează pe cantități mari de gaz neutru din punct de vedere climatic, conversia se dovedește dificilă, deoarece electroliza este abia acum testată la scară industrială și este încă foarte scumpă.

„Așadar, avem nevoie de trei lucruri: asigurarea de capital suficient, cantități mari de surse regenerabile de energie la prețuri competitive, pe care nu le avem în prezent, și protecția eficientă a comerțului exterior”, a declarat Tim Hartmann, președintele Consiliului General al grupului siderurgic Dillinger und Saarstahl.

În cazul oțelului, Hartmann a spus că fie ar trebui creată o piață ecologică europeană, fie ar trebui introdus un preț minim al carbonului pentru a compensa importurile ieftine de oțel din China.

Cu toate acestea, planurile pentru o taxă pe carbon la frontieră la nivelul UE sunt extrem de controversate în lumea de afaceri. Un astfel de mecanism nu este „nimic mai mult decât protecționism”, a spus Müller, președintele VDA, care a întrebat „câte astfel de instrumente ne putem permite pe o piață globală”.

Comisia Europeană, la rândul său, examinează în prezent modul în care ar putea fi implementat mecanismul. Este important ca acesta să fie „punctual, nu aplicat generalizat”, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene.