EconomieEnergie curatăȘtiri

Greenpeace îndeamnă europarlamentarii români să susțină excluderea de la finanțarea UE a combustibililor fosili

Greenpeace

Organizația ecologistă Greenpeace România a anunțat miercuri că a trimis scrisori tuturor europarlamentarilor români prin care le-a cerut acestora să susțină solicitarea inițiată de europarlamentarul José Gusmão de a duce în plenul Parlamentului European votul pentru Facilitatea de Recuperare și Reziliență, cu scopul de a introduce și vota amendamentul ce prevede excluderea de la finanțare a combustibililor fosili.

În scrisorile, semnate de Valentin Sălăgeanu, director executiv, Greenpeace România, se afirmă că europarlamentarii “se află în fața unei decizii istorice: susțineți măsuri de repornire a economiilor și de reziliență care să răspundă crizelor pe care le traversăm, sau optați pentru continuarea politicilor care ne-au adus în situația de față?”

Potrivit organizației “peste 1,3 milioane de cetățeni europeni au cerut măsuri pentru o recuperare verde și echitabilă. Cu doar o săptămână înainte de pandemie, 6 milioane de tineri au ieșit în stradă pentru a cere acțiuni care să combată efectele schimbărilor climatice. Mulți dintre acești tineri vor trebui să trăiască suferind consecințele alegerilor dumneavoastră de acum. În România, de la an la an, efectele schimbărilor climatice se fac resimțite mai puternic, fie ca vorbim de secetă, deșertificare, temperaturi ridicate sau furtuni extreme, scăderea debitului de apă”.

Cei 672,5 miliarde de Euro ai Facilității de Recuperare și Reziliență (Recovery and Resilience Facility) formează cel mai mare buget din planul de recuperare al Uniunii Europene.

Din păcate, se mai arată în scrisorile publicate de Greenpeace, “propunerea Comisiei Europene nu include suficiente reguli care să prevină investirea banilor în tehnologii și industrii poluante ale trecutului”. Organizația ecologistă argumentează că, din acest motiv, Parlamentul European trebuie să introdusă asemenea restricții și să insiste pentru tranziția energetică verde, energie regenerabilă, eficiență energetică, recuperarea biodiversității sau în economie circulară.

În caz contrar, acești bani vor ajunge să finanțeze activități cu impact negativ asupra climei și a oamenilor, avertizează Greenpeace.

Greenpeace roagă europarlamentarii ca pe 12 noiembrie să susțină trimiterea în plen a discuției despre Facilitatea de Recuperare și Reziliență, iar în plen să voteze pentru amendamentul care prevede excluderea de la finanțare a combustibililor fosili.

Organizația amintește că România are deja bani pentru susținerea tranziției energetice și a diversificării economice în zonele miniere (6 județe) în Fondul pentru Tranziție Justă și că, de asemenea, România are un potențial imens pentru energii regenerabile.