EconomieEnergie curatăFinanțareȘtiri

Grecia vrea să folosească fondurile UE de redresare post-coronavirus pentru infrastructura energetică verde

Guvernul de la Atena pregătește un plan prin care dorește să utilizeze fondurile UE alocate pentru susținerea economiei europene după COVID-19 pentru investiții în dezvoltarea infrastructurii energetice verzi, inclusiv prin fabricare de componente pentru parcuri eoliene pe uscat și off-shore, relatează mass-media locală, citată de site-ul Balkan Green Energy News.

Ministerul Mediului și Energiei de la Atena va propune un plan de sprijinire a producției de componente pentru centrale cu energie regenerabilă, în contextul în care tranziția către energie verde este una dintre prioritățile Comisiei Europene.

Astfel, autoritățile elene doresc să susțină dezvoltarea uzinelor de fabricare de cabluri, stâlpi și alte componente esențiale pentru dezvoltarea infrastructurii energetice verzi.

Grecia a simplificat procedura de licențiere pentru centralele regenerabile, în speranța că va atrage investitori străini importanți pentru a stimula economia ecologică locală, relevă presa elenă.

Potrivit jurnaliștilor greci, autoritățile speră că, pe măsură, ce piața se dezvoltă, fabricile ar putea începe să producă piese mai complexe pentru regenerabile. Un plan similar a fost anulat în urmă cu un deceniu, deoarece țara construia centrale electrice regenerabile într-un ritm foarte modest la vremea respectivă.

Ministerul Mediului și Energiei de la Atena pregătește și implementarea unui pachet de subvenții pentru măsuri de eficiență energetică pentru locuințe, dar și un pachet de sprijinire a pieței de mașini electrice și alte stimulente pentru investiții durabile și dezvoltarea rețelelor de electricitate.

Potrivit presei, succesul acestor inițiative depinde de determinarea și capacitatea Guvernului de la Atena de a continua să reducă birocrația și să implementeze reforme economice.