• Despre
  • Politica de confidențialitate
  • Cookies
  • Termeni și condiții
  • greendeal.ro
  • Energie curată
  • Economie
  • Biodiversitate
  • Agricultură sustenabilă
  • Lanț alimentar
  • Stoparea poluării
  • Finanțare
  • Analize și opinii
  • CĂUTARE
  • Fermierii bulgari se tem că Pactul Ecologic European le va reduce veniturile din cauza reducerii utilizării pesticidelor

    Mircea Olteanu Mircea Olteanu -

    Fermierii bulgari se așteaptă la scăderea producției agricole și, prin urmare, venituri mai mici, datorită noilor politici ecologice ale UE. În centrul preocupărilor lor se află planurile UE de reducere semnificativă a utilizării pesticidelor și îngrășămintelor până în 2030, relatează EURACTIV Bulgaria.

    Fermierii bulgari sunt pesimiști în legătură cu promisiunea Comisiei Europene de oferi alternative ecologice la substanțele chimice care sunt folosite contra dăunătorilor.

    Reprezentanții Ministerului Agriculturii de la Sofia au declarat că sunt conștienți de temerile pe această temă și au explicat că Bulgaria va milita pentru acordarea de subvenții europene suplimentare pentru toți fermierii care folosesc practici agricole ecologice.

    Reducerea utilizării de substanțe chimice face parte din noua strategie agroalimentară a UE – „From farm to Fork”, un element esențial al Pactului Ecologice European.

    „Utilizarea pesticidelor chimice în agricultură determină poluarea solului, apei și aerului, precum și o reducere a biodiversității și poate dăuna plantelor, insectelor, păsărilor, mamiferelor și amfibienilor”, se afirmă în strategia „From farm to Fork”.

    Pentru a reduce aceste practici, Comisia intenționează să reducă utilizarea de substanțe chimice cu 50% până în 2030, precum și utilizarea de îngrășăminte cu cel puțin 20%.

    În același timp, strategia își propune să elimine de pe piață pesticide care conțin substanțe biologic active.

    Reprezentanții Ministerului Agriculturii din Bulgaria au declarat că fermierilor li s-a garantat că vor exista stimulente financiare pentru reducerea utilizării de chimicale.

    „Așteptările privind randamentele mai mici și o calitate mai slabă a culturilor sunt justificate dacă utilizarea pesticidelor este redusă drastic în următorii 10 ani. În acest moment, nu există pur și simplu o alternativă la substanțele chimice. Procedurile de aprobare a alternativelor ecologice vor dura ani de zile și este discutabil dacă vor fi la fel de eficiente împotriva bolilor și dăunătorilor ”, a comentat Kostadin Kostadinov, președintele Asociației Naționale a Producătorilor de Cereale din Bulgaria.

    Kotadinov estimează că noii înlocuitori vor fi semnificativ mai scumpi. El a subliniat că licența de utilizare a multor pesticide va expira curând, iar cele noi care le vor înlocui sunt de până la zece ori mai scumpe, chiar dacă nu sunt organice.

    Kostadinov mai spune că utilizarea excesivă a pesticidelor în Bulgaria este un mit.

    „Utilizarea pesticidelor și a îngrășămintelor în Bulgaria este mai mică decât media UE. Reducerea utilizării acestora cu 50% înseamnă că țara nu va fi competitivă pe piața comună a UE. Normele ar trebui să țină seama de acest lucru, iar reducerea pesticidelor și a îngrășămintelor ar trebui să fie mai mică de 50% în Bulgaria și mai mult de 50% în țările în care sunt foarte utilizate ”, a declarat profesorul Bozhidar Ivanov, directorul Institutului de Economie Agricolă din Bulgaria.

    Datele disponibile arată că, între 2012 și 2017, cantitatea de erbicide cumpărate în Bulgaria a crescut semnificativ – cu 120%, cea de insecticide cu 350% și de fungicide cu 171%. Cu toate acestea, fermierii bulgari spun că nu există o creștere a utilizării pesticidelor.

    „În plus, nu există nicio garanție că toate îngrășămintele și pesticidele cumpărate din Bulgaria sunt utilizate aici. Bulgaria este o țară de frontieră, iar o parte din vânzări se duc către țări terțe ”, a comentat Kostadinov.

    „Noua politică a UE nu trebuie subestimată și reprezintă un pas în direcția bună. Există și alte posibilități prin care culturile ar putea fi făcute în mod natural mai durabile„, a spus profesorul Ivan Kiryakov de la Institutul Agricol Dobrogea.

    El a subliniat importanța combaterii integrate a dăunătorilor, implementată cu succes în Marea Britanie, Ungaria și Polonia. Acest lucru se realizează prin ceea ce se numește rotația culturilor.

    Te-ar mai putea interesa

    Profesor Oxford: Plasticul biodegradabil poate reduce poluarea cu deșeuri, dar prezintă și riscuri pentru mediu Mircea Fechet: Neutralitatea climatică – o provocare. Green Deal sprijină statele în acest demers ambițios Combustibilii fosili vor fi în continuare necesari în cursul tranziției verzi, susține Timmermans

    Ultimele știri

    ONG: Banca Europeană pentru Investiții trebuie să sprijine decarbonizarea sectorului transportului din UE Comisar UE: PAC trebuie să ajute fermierii să facă față provocărilor generate de schimbările climatice Experți: UE trebuie să se analizeze cu atenție potențialele efecte globale ale politicilor agricole verzi