Fermierii ar putea fi primi fonduri UE pentru afaceri agricole cu emisii reduse de gaze cu efect de seră
Comisia Europeană a publicat o listă cu potențiale practici agricole ce ar putea fi sprijinite în viitoarea Politică Agricolă Comună prin intermediul eco-schemelor. Astfel, fermierii ar putea primi fonduri UE pentru reducerea emisiilor de metan emanate de animale sau pentru cultivarea plantelor în mod ecologic.
Lista publicată pe 14 ianuarie de Executivul UE își propune să contribuie la dezbaterea privind reforma PAC și rolul acesteia în atingerea obiectivelor Pactului Ecologic European și strategiilor conexe.
Schemele ecologice, ce ar urma să fie în urma reformei PAC, reprezintă un nou instrument conceput pentru a recompensa fermierii care depun eforturi pentru a proteja mediul.
Scopul reformei Politicii Agricole Comune este acela de a alinia sectorul agricol – care contribuie cu aproximativ 10% din emisiile de gaze cu efect de seră din UE – cu obiectivul UE de a deveni primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050.
Bugetul multianual al UE pe perioada 2021-2027 prevede fonduri totale de 387 miliarde de euro pentru agricultură și dezvoltare rurală. În acest moment, discuțiile privind reforma PAC se concentrează asupra procentului din fondurile europene pentru agricultură care vor fi alocat pentru programe de protecție a mediului.
Comisia Europeană sugerează că fondurile pentru programe de protecție a mediului ar putea fi direcționate către proiecte de agricultură ecologică, utilizarea aditivilor furajeri pentru a reduce cantitatea de metan emanat de animale, cât și pentru restaurarea zonelor umede care absorb dioxidul de carbon din atmosferă.
Asociația europeană a fermierilor Copa Cogeca a salutat propunerile Executivului european, însă a subliniat că ar trebui menținută natura voluntară a acestor practici agricole.
Pe de altă parte, unii activiști pentru protecția mediului susțin că unele dintre propunerile Comisiei Europene ar putea încuraja agricultura intensivă
Sugestia Executivului UE de a plăti fermierii pentru îmbunătățirea „condițiilor de adăpostire” a animalelor s-a transformat în „subvenții ascunse pentru industria de creștere intensivă a animalelor, foarte poluantă”, a afirmat Celia Nyssens, responsabil cu politica agricolă la Biroul European de Mediu, citată de agenția Reuters.