EconomieFinanțareȘtiriStoparea poluării

FEAD: UE trebuie să-și sporească investițiile în reciclarea deșeurilor pentru a putea îndeplini obiectivele Pactului Ecologic

Sursa: Waste management

Uniunea Europeană trebuie să-și sporească investițiile în reciclarea și tratarea deșeurilor pentru a putea îndeplini obiectivele ambițioase ale Pactului Ecologic European, susține Federația Europeană pentru Gestionarea Deșeurilor și Servicii de Mediu (FEAD).

Asociația paneuropean a subliniat recent importanța consolidării fundamentelor economiei circulare.

Reciclarea deșeurilor este esențială pentru realizarea unei economii circulare și pentru a avea succes în combaterea schimbărilor climatice, prin evitarea emisiilor de CO2 și crearea de locuri de muncă durabile, se arată într-un comunicat emis la finalul săptămânii trecute.

Peter Kurth, președintele FEAD, a declarat că “nu există nicio îndoială că reciclarea deșeurilor este cea mai bună opțiune pentru mediu. Dar suferă de o lipsă de competitivitate în comparație cu utilizarea de materiale pure, care nu includ costuri de mediu. Planul fără precedent de relansare propus pentru UE va fi urmat de o alocare mai detaliată a sprijinului UE. Acesta este momentul perfect pentru ca CE să aibă în vedere un sprijin masiv prin intermediul fondurilor UE pentru a reduce depozitele masive de deșeuri, să dezvolte scheme de colectare selectivă a deșeurilor, să investească în instalații de sortare, să inițieze și să consolideze activitățile din întregul lanț de reciclare și valorificare. Nu în ultimul rând, impozitul pe plasticul nereciclat ar trebui cu siguranță să fie analizat mai mult ca o resursă bugetară proprie a UE”.

FEAD solicită Comisiei Europene să stabilească reguli obligatorii pentru conținutul reciclat în anumite produse.

În plus, sunt necesare și norme obligatorii privind achizițiile publice ecologice pentru a asigura o cerere crescută de produse „verzi” reciclate. Standarde stricte de proiectare ecologică sunt, de asemenea, o parte esențială a dinamicii de reciclare.

În ceea ce privește exporturile de deșeuri, FEAD subliniază că trebuie stabilite standarde adecvate de mediu pentru transportul în țări terțe, asigurând că exporturile de deșeuri pot avea loc ca o componentă importantă a pieței de mărfuri, crucială pentru reciclarea ulterioară.

Tratarea deșeurilor reziduale nereciclabile prin transformarea deșeurilor în energie are un rol cheie într-o economie circulară. Prin urmare, la nivelul UE ar trebui reluată dezbaterea cu privire la tratarea adecvată a deșeurilor reziduale care nu sunt reciclabile.