EconomieȘtiri

Exportul de deșeuri din plastic în țările sărace – interzis de Comisia Europeană!

Executivul UE a adoptat noi norme privind exportul, importul și transportul de deșeuri din plastic. Printre prevederi se numără și interzicerea exportului de deșeuri plastice către țări care nu fac parte din Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). De asemenea, noile norme au rolul de a reglementa mai strict importul și transportul de deșeuri de plastic în spațiul comunitar.

Decizia Comisiei Europene vine la doi ani după ce China a interzis importurile de plastic, astfel că țările europene au trimis deșeurile în alte țări din Asia, iar ulterior au fost deversate în apele oceanului.

Virginijus Sinkevicius, comisarul european pentru mediu, a explicat că, pe lângă interzicerea exporturilor, noile norme impun ca orice export din UE de deșeuri plastice periculoase considerate „dificil de reciclat” ar necesita o autorizație prealabilă din partea țării beneficiare către țara emitentă.

Sinkevicius a subliniat că modificarea normelor, care intră în vigoare de la 1 ianuarie, are o importanță majoră pentru realizarea „economiei circulare”, un element crucial al Pactului Ecologic European.

Noile norme reglementează și transporturile de materiale plastice în cadrul celor 27 de state membre ale Blocului comunitar.

Potrivit comisarului european pentru mediu a declarat anul trecut că UE a exportat 1,5 milioane de tone de deșeuri din plastic, în special către Turcia și țări asiatice, precum Malaezia și Indonezia.