EconomieEnergie curatăFinanțareȘtiri

Expert: UE ar trebui să clasifice industria fotovoltaică drept sector strategic în cadrul Pactului Ecologic

Până la 97% din producția mondială de panouri fotovoltaice are loc în afara Europei, din care aproape două treimi în China. În pofida acestui fapt, Europa are încă potențialul de a clădi o industrie solară puternică. Însă, acest lucru necesită un sprijin financiar sporit și reglementări benefice din partea UE și clasificarea industriei fotovoltaică ca sector de importanță strategică, așa cum solicită coaliția Solar Europe Now.

“Acordul Ecologic European susține dezvoltarea fotovoltaicelor. Analizând prevederile principale, cum ar fi promovarea surselor regenerabile de energie, construirea unei sector industrial și de afaceri cu emisii zero, care are, în esență, un impact durabil asupra mediului, fotovoltaicele se potrivesc perfect fiecărui elemente“, a declarat Michał Skorupa, președintele Foton Technik, o companie din cadrul grupului InnogySE, citat de Warsaw Business Journal.

Cifra de afaceri anuală a industriei fotovoltaice în Europa este estimată în prezent la circa 5 miliarde de euro.

În mai, aproape o sută de companii și instituții din 15 țări au format coaliția Solar Europe Now, care își propune să sprijine și să dezvolte industria fotovoltaică europeană.

Coaliția a solicitat instituțiilor UE să ofere mai mult sprijin financiar și din punctul de vedere al reglementărilor pentru industria fotovoltaică, inclusiv în domeniul cercetării, inovării și implementării noilor tehnologii, argumentând că sectorul fotovoltaic face parte din Pactul Ecologic European și poate contribui semnificativ la implementarea politicilor climatice ale UE.