BiodiversitateȘtiriStoparea poluării

Eurostat: Progres insuficient pentru Uniunea Europeană în privința combaterii schimbărilor climatice

European Parliament

Uniunea Europeană a înregistrat doar progrese moderate în ultimii ani în cazul majorității celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă ale ONU (ODD), iar în ceea ce privește combaterea schimbărilor climatice, Blocul comunitar a înregistrat rezultate insuficiente, se arată într-un raport publicat pe 22 iunie de biroul de statistică al UE, Eurostat, relatează La Venir și RTBF.

În mod particular, raportul semnalează reducere lentă a emisiilor de gaze cu efect de seră în ultimii cinci ani. Comparativ cu nivelul înregistrat în 1990, emisiile au scăzut cu doar 2,7% între 2003 și 2018.

“Uniunea Europeană a fost foarte curajoasă în propunerile și măsurile sale, este, de asemenea, în fruntea luptei, dar rezultatele rămân insuficiente, iar schimbările climatice sunt încă resimțite”, recunoaște comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni. Acesta consideră că este un motiv pentru “consolidarea angajamentului nostru” față de Pactul Ecologic European, care prevede atingerea până în anul 2050 a neutralităţii Uniunii Europene în domeniul climatic.

Comisia Europeană urmărește pentru 2030 reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră de la 50% la 55% față de nivelurile din 1990.

În ceea ce privește celelalte obiective de dezvoltare durabilă, cele mai importante progrese din ultimii cinci ani s-au remarcat în privința obiectivului “pace, justiție și instituții eficiente”.

S-au înregistrat progrese bune, deși mult mai lente, în privința economiei, sănătății și bunăstării, luptei împotriva sărăciei, a malnutriției.

Gentiloni a mai adăugat că”pe măsură ce combatem repercusiunile dramatice ale pandemiei, nu trebuie să pierdem din vedere provocările globale precum schimbările climatice, pierderea biodiversității și inegalitatea socială și economică în creștere. Implementarea politicilor pentru atingerea obiectivelor este foaia noastră de parcurs către o lume mai bună, iar Europa trebuie să fie în fruntea acestei călătorii”.

De asemenea, în ceea ce privește egalitatea de gen, Uniunea Europeană a înregistrat un regres.