Agricultură sustenabilăȘtiri

Europarlamentarul Dan Motreanu a cerut o evaluare a impactului Strategiei „Farm to Fork” asupra veniturilor fermierilor

Dan Motreanu

Europarlamentarul român Dan Motreanu a solicitat Comisiei Europene să prezinte o evaluare clară a impactului pe care Strategia „Farm to Fork” îl va avea asupra lanțului alimentar, dar și în ceea ce privește veniturile fermierilor.

”În calitate de vicepreședinte al Comisiei pentru Mediu și Siguranță Alimentară (ENVI) și de membru al Comisiei pentru Agricultură (AGRI) din Parlamentul European, am solicitat Comisiei Europene printr-o serie de amendamente la Strategia De la fermă la consumator sprijinirea tehnologiilor durabile în agricultură și o evaluare clară a impactului pe care Strategia îl va avea asupra aprovizionării cu alimente și a veniturilor fermierilor”, a anunțat eurodeputatul printr-un mesaj postat pe Facebook.

Motreanu a explicat că a cerut Executivului UE să îmbunătățească funcționarea piețelor agricole și să sprijine contribuției agriculturii și a zonelor rurale la producția de alimente și furaje, precum și la producția de biocombustibili, textile și reîmpădurire.

Europarlamentarul a adăugat că UE ar trebui să sprijine cercetarea și dezvoltarea de soluții și tehnologii inovatoare pentru sectorul agricol și să sprijine implementarea acestor inovații în ferme.

În același timp, este necesar să fie luate măsuri prin care să fie reducă risipa alimentară și să fie stimulată utilizarea cât mai eficientă a resurselor și să fie facilitat accesul micilor producători pe piață. a adăugat Motreanu.

Totodată, europarlamentarul a subliniat că ar trebui promovată o alimentație echilibrată, sănătoasă și un stil de viață activ.

Comisia Europeană a prezentat în luna mai două strategii interdependente: Strategia „De la fermă, la consumator” (Farm to Fork) și Strategia privind biodiversitatea, însă Executivul UE nu a publicat și o evaluare a impactului acestora.

Strategia Farm to Fork din Green Deal stabilește obiective concrete de transformare a sistemului alimentar al UE, inclusiv:

  • reducerea cu 50 % a utilizării și a riscului pesticidelor;
  • reducerea cu cel puțin 20 % a utilizării îngrășămintelor;
  • reducerea cu 50 % a vânzărilor de antimicrobiene utilizate pentru animalele de fermă și acvacultură,
  • atingerea obiectivului de a consacra 25 % din terenurile agricole agriculturii ecologice.