EconomieEnergie curatăȘtiri

Europarlamentarii exclud energia nucleară din fondul de tranziție ecologică, dar cer excepții pentru gazul natural

Liderii Uniunii Europene sunt indeciși în ceea ce privește posibilitatea ca anumite tipuri de combustibili fosili să primească finanțare prin intermediul fondului de tranziție ecologică a Blocului comunitar, relatează agenția Reuters.

Comisia Europeană a anunțat un fond de tranziție (Just Transition Fund), în valoare de 40 de miliarde de euro, pentru a ajuta la regiunile dependente de energia cu emisii mari de carbon.

Toate statele membre ale UE au convenit săptămâna trecută că ar trebui excluse toate proiectele pe bază de combustibili fosili, inclusiv cele privind exploatarea de gaze naturale, dar și energia nucleară. Această idee este împărtășită și de Comisia Europeană.

Însă, o comisie de europarlamentari care conduce discuțiile pe această temă în Parlamentul European a exprimat o poziție contrară. Europarlamentarii au spus că, în timp ce energia nucleară ar trebui să fie exclusă, unele proiecte de exploatarea a gaze naturale ar trebui să fie eligibile pentru finanțare prin intermediul fondului de tranziție ecologică.

Europarlamentarii au a transmis că Executivul UE ar putea să facă în unele cazuri excepție de la regula privind excluderea proiectelor pe bază de combustibili fosili de la finanțarea prin fondul de tranziție și să aprobe unele proiecte de exploatare și transport a gazelor naturale care nu corespund criteriilor ecologice.

Plenul reunit al Parlamentului European va vota în septembrie dacă aprobă sau nu regulile fondului de tranziție ecologică. Ulterior, Parlamentul European va începe discuțiile cu Comisia Europeană și guvernele naționale din Consiliul European cu privire la termenii finali ai programului de sprijinire a tranziției ecologice.