Europa țintește „poluare zero” în viitoarea strategie pentru produse chimice
Comisia Europeană publică miercuri (14 octombrie) o strategie privind poluarea în industria chimică, însă, la fel ca măsurile precedente în domeniu, noua strategie va trebui să încerce să împace interese contrare.
Prin Pactul Ecologic European, Comisia își propune să atingă zero poluare în apă, aer și chiar în ceea ce privește procesul de fabricare și utilizarea substanțelor chimice, relatează EurActiv.
„Produsele chimice au o mare varietate de scopuri, ne fac viața mai confortabilă și mai ușoară”, a declarat Virginijus Sinkevičius, comisarul UE pentru Mediu.
“Din păcate, realitatea este că multe substanțe chimice sunt, de asemenea, periculoase prin natura lor și pot provoca daune ireversibile oamenilor și mediului”, a declarat comisarul în cadrul unei conferințe despre substanțe chimice, organizată luna trecută de Grupul Verzilor din Parlamentul European.
Sinkevičius a afirmat că UE are deja cea mai avansată politică privind industria chimică din întreaga lume, însă, potrivit oficialului european, există loc de îmbunătățire, iar tranziția către o industrie chimică mai ecologică trebuie să aibă loc cât mai rapid.
În 2018, în UE au fost produse 222,6 milioane de tone de substanțe chimice periculoase, dintre care unele cu un impact major asupra mediului și sănătății oamenilor, inclusiv substanțe care pot cauza cancer, boli cardiovasculare și chiar pot afecta eficacitatea vaccinurilor.
În același timp, multe dintre aceste substanțe chimice sunt și utile pentru tranziția verde a Europei: unele sunt utilizate în panouri și plăci izolatoare, care reduc consumul de energie în clădiri, în timp ce altele sunt materiale esențiale pentru fabricarea palelor turbinelor eoliene sau bateriilor electrice pentru mașini. Altele, de exemplu, au un rol esențial în prevenirea coroziunii componentelor critice ale aeronavelor, asigurând siguranța zborurilor.
Prin urmare, a decide care dintre ele să fie interzise și care să fie autorizate pentru scopuri specifice poate fi, prin urmare, un proces complicat. „Strategia pentru produse chimice ar trebui să ajute la clarificarea utilizării în condiții de siguranță a substanțelor periculoase în anumite aplicații și a beneficiilor sociale pe care utilizarea acestora le aduc”, a declarat Jacques Ragot, vicepreședinte pentru afaceri guvernamentale globale la Covestro, o companie din industria chimică germană.
„O busolă globală referitoare la durabilitate, inclusiv siguranța, dar și considerații de mediu și economice, ar ajuta la îndrumarea industriei în această călătorie pe termen lung. Aceasta ar putea fi baza unui acord sectorial ecologic pentru sectorul chimic ”, a adăugat Ragot.
Noua strategie a Comisiei Europene își propune să protejeze oamenii și mediul de substanțele chimice periculoase și să încurajeze inovația pentru dezvoltarea de alternative mai sigure. Cu toate acestea, este posibil ca noua strategie să se confrunte cu o opoziție similară cu setul precedent de măsuri – REACH (Registration, Evaluation and Authorisation of Chemicals) – care a fost adoptat în 2006, după ani de negocieri și a durat aproape două decenii până la punerea sa în aplicare în totalitate.
“Este timpul să punem capăt concepției greșite că protejarea sănătății și a mediului împiedică inovația și o economie competitivă”, au declarat zece miniștri ai mediului din UE într-un articol de opinie publicat la sfârșitul lunii septembrie.
Miniștrii au solicitat Comisiei să mențină niveluri ridicate de ambiție și să ofere „o strategie ecologică și pe termen lung privind substanțele chimice” cu „acțiuni concrete”. Aceștia au subliniat, de asemenea, necesitatea de a accelera eliminarea treptată a substanțelor chimice care prezintă motive de îngrijorare, de a avea o reglementare mai strictă asupra produselor chimice interzise importate de UE și de o politică mai simplificată.
„Substanțele chimice care provoacă motive de îngrijorare ar trebui permise numai atunci când utilizarea lor este considerată esențială pentru societate”, au adăugat miniștrii.
Germania, cel mai mare producător de produse chimice din Europa, a lipsit în mod evident de pe lista semnatarilor. În 2019, a avut cel mai mare număr de companii care nu au respectat regulamentul UE REACH.
Reglementarea substanțelor chimice în UE nu a fost niciodată simplă. În urmă cu 2 decenii, când a fost introdusă strategia REACH pentru a monitoriza substanțele chimice și pentru a crea o bază de date care să enumere cele periculoase pentru sănătate, companiile din industria chimică s-au repezit să avertizeze că măsurile ar putea forța închiderea fabricilor și ar putea determina relocarea afacerilor în afara Blocului comunitar, însă, în cele din urmă majoritatea producătoriulor au rămas în Europa.
Marco Mensink de la European Chemical Industry Council, o asociație ce reunește firme din această industrie, a declarat: „Dacă strategia este pusă în aplicare în modul corect, obținem investițiile care fac acest lucru posibil. Dacă nu este cazul, va fi foarte greu”.
Întrebat cât de probabil este ca industria să îndeplinească obiectivul de poluare zero pentru 2050, Marco Mensink a afirmat că „firmele vor lucra cât mai mult la asta, dar nu avem încă toate răspunsurile”.
În luna august, presa internațională a relatat că Strategia durabilă în domeniul substanțelor chimice, a devenit un motiv de dispută în interiorul Comisiei Europene, cu reprezentanții Departamentului General al Pieței Interne (DG GROW) înclinând spre diminuarea obiectivelor ambițioase ale viitoarei strategii, sub pretextul protejării intereselor economice.
În acest context, mai multe ONG-uri au solicitat vicepreședintelui european Frans Timmermans să „intervină și să se asigure că Strategia pentru produse chimice va contribui în mod eficient la realizarea unui mediu fără substanțe toxice”.
Aproximativ 74% din substanțele chimice produse în Europa sunt considerate „periculoase pentru sănătate sau mediu”, iar multe dintre acestea se găsesc peste tot: în jucării, ambalaje alimentare, îmbrăcăminte, mobila, dispozitive electronice, produse cosmetice, vopsele sau chiar alimente.
Un studiu realizat de agenția de securitate sanitară Santé publique France (SpF), publicat în septembrie 2019, a arătat că aceste substanțe, care pot perturba sistemul endocrin sau au presupuse efecte cancerigen, sunt „prezente în organismul tuturor”.
În întreaga Uniune Europeană (UE), aproximativ 300 de milioane de tone de substanțe chimice sunt produse în fiecare an de către industrie, potrivit Eurostat, biroul european de statistică. Marea majoritate (74%) sunt considerate „periculoase pentru sănătate sau pentru mediu” de către Agenția Europeană de Mediu (SEE). Și 18% sunt clasificate drept potențial cancerigene, mutagene și sau toxice pentru reproducere (CMR).