EconomieEnergie curatăȘtiri

Europa are nevoie de investiții de aproape 3 trilioane de euro pentru a atinge neutralitatea climatică până în 2050 – studiu

Europa își poate îndeplini obiectivele climatice doar dacă realizează în următorii ani investiții ecologice în valoare de aproape 3 trilioane de euro, iar emisiile de dioxid de carbon ar trebui să scadă cu aproximativ 65% în 2030 față de anul 1990, se arată într-un studiu realizat de Institutul German de Cercetări Economice (DIW Berlin).

Studiu mai estimează că cel târziu din 2040, toată energia electrică va trebui să obținută din surse 100% regenerabile.

Claudia Kemfert, una dintre autoarele studiului, a declarat: “Până în prezent, Comisia Europeană și-a asumat un obiectiv de reducere a dioxidului de carbon de 40% (până în 2030). Dar acest lucru nu va face Europa neutră din punct de vedere climatic până în 2050, potrivit calculelor noastre. Obiectivele trebuie să fie mult mai ambițioase”.

Pao-Yu Oei, co-autor al studiului, a adăugat: “Președinția germană a Consiliului UE trebuie să se asigure că pachetele de stimulare economică din cadrul Pactului Ecologic European sunt utilizate pentru investiții în energie regenerabilă și eficiență energetică”.

“Trebuie să se acorde o atenție specială pentru a se asigura că fondurile sunt destinate proiectelor neutre din punct de vedere climatic și nu sunt utilizate pentru stabilizarea de facto a căilor de dezvoltare a combustibililor fosili”, a adăugat Pao-Yu Oei, potrivit site-ului  Energy Live News.