Energie curatăȘtiri

Etanolul, inclus în Strategia Green Deal pentru mobilitate? Solicitarea producătorilor din UE!

Etanolul – inclus în Green Deal. Este solicitarea făcută de Uniunea Producătorilor Europeni de Etanol Regenerabil (ePURE) care a cerut Comisiei Europene să introducă acest tip de combustibil în ”Strategia UE pentru Mobilitate Durabilă și Inteligentă”. Organizația arată că etanolul obținut din surse regenerabile poate contribui semnificativ la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră din sectorul transporturilor.

”Etanolul din surse regenerabile din UE – din culturi agricole durabile, deșeuri și reziduuri  – s-a dovedit, an de an, că este durabil și cu emisii reduse de carbon, reducând semnificativ emisiile în comparație cu benzina, în medie cu peste 72%”, a declarat Emmanuel Desplechin, secretarul general al ePURE.

Comisia Europeană a publicat pe 9 decembrie noua ”Strategie pentru o mobilitate durabilă și inteligentă”, care are drept obiectiv principal reducerea cu cu 90% a emisiilor din transporturi în Blocul Comunitar până în 2050.

”Trebuie să citiți puțin printre rânduri, dar strategia Comisiei semnalează în continuare că combustibilii durabili cu conținut scăzut de carbon trebuie să joace un rol vital în mixul european de transport rutier și că UE ar trebui să încurajeze adoptarea lor rapidă și pe scară largă”, a mai spus Desplechin.

Reprezentantul asociației ePure a subliniat că, potrivit strategiei UE, chiar și după 2030, majoritatea mașinilor de pe șoselele europene vor funcționa în continuare cu combustibil lichid, ”iar etanolul regenerabil este printre cele mai bune soluții pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră”.

”Considerăm că industria etanolului obținut în mod regenerabil din UE ar trebui să fie inclusă în lanțul de combustibil cu un nivel scăzut de carbon propus de Comisie”, a explicat Desplechin, care a adăugat că asociația pe care o reprezintă dorește să colaboreze cu factorii de decizie politică și părțile interesate pentru a contribui la realizarea obiectivelor Pactului Ecologic European.