EconomieEnergie curatăFinanțareȘtiri

EEB: Strategia UE privind hidrogenul riscă să devină un „cadou” pentru industria combustibililor fosili

Sursa: Hydrogen Europe

Strategia UE privind hidrogenul, prezentată pe 8 iulie de Comisia Europeană, ar putea deveni „doar un alt cadou pentru industria combustibililor fosili”, avertizează Biroul European de Mediu (EEB), cea mai mare coaliție de organizații de mediu din Europa, relatează site-ul Green News.

Comisia Europeană susține că strategia UE privind hidrogenul „va deschide calea către un sector energetic mai eficient și interconectat, condus de obiectivele gemene ale unei planete mai curate și unei economii mai puternice”.

Cu toate acestea, Biroul European de Mediu și alte organizații regionale de mediu și-au exprimat preocupările cu privire la posibilitatea ca această strategie să conducă la emisii suplimentare de gaze cu efect de seră ca urmare a utilizării combustibililor fosili.

Potrivit EEB strategia ar permite investițiile în stimulare producției de hidrogen „murdar”, obținut cu ajutorul combustibililor fosili.

“În mod îngrijorător, Comisia estimează că gazele fosile vor continua să reprezinte 15% din coșul energetic al Europei în 2050 – anul în care UE trebuie să fie neutră din punct de vedere climatic”, a transmis Biroul European de Mediu.

Deși a salutat accentul pus de Comisia Europeană pe dezvoltarea industriei hidrogenului curat, EEB a avertizat că Executivul UE propune o politică care poate funcționa ca o „sabie cu două tăișuri”.

Orice investiție în hidrogenul obținut cu ajutorul combustibililor fosili prezintă riscul de a face „hidrogenul cu adevărat curat să fie necompetitiv pe piața UE”, a declarat Barbara Mariani, o reprezentantă a EEB.

Esther Bolldendorff, coordonatoarea politicilor UE privind gazele la Climate Action Network Europe, a afirmat că strategia „menține ușa deschisă pentru utilizarea combustibililor fosili murdari” și nu oferă o dată pentru scoaterea din uz a gazelor fosile.

Tara Connelly de la Friends of the Earth Europe, a reiterat ideea că strategia „lasă o ușă deschisă” pentru hidrogenul fosil.

“Comisia livrează o nouă linie de salvare industriei combustibililor fosili, aflată în declin”, a adăugat Connelly.