• Despre
  • Politica de confidențialitate
  • Cookies
  • Termeni și condiții
  • greendeal.ro
  • Energie curată
  • Economie
  • Biodiversitate
  • Agricultură sustenabilă
  • Lanț alimentar
  • Stoparea poluării
  • Finanțare
  • Analize și opinii
  • CĂUTARE
  • Dispute îngrijorătoare pe tema viitoarei politici UE privind produsele chimice

    Mircea Olteanu Mircea Olteanu -

    Strategia durabilă în domeniul substanțelor chimice a UE, ce urmează să fie prezentată în septembrie, a devenit un motiv de dispută în interiorul Comisiei Europene, cu reprezentanții Departamentului General al Pieței Interne (DG GROW) înclinând spre diminuarea obiectivelor ambițioase ale viitoarei strategii, sub pretextul protejării intereselor economice, relatează  EU Observer.

    Poziția unor oficiali europeni intră în contradicție cu ambiția președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de „a prezenta o strategie pentru a proteja sănătatea cetățenilor de degradarea mediului și poluare, abordând calitatea aerului și apei, substanțe chimice periculoase, emisii industriale, pesticide și perturbatori endocrini”.

    Strategia durabilă în domeniul substanțelor chimice este unul dintre pilonii principali ai Pactului Ecologic European care urmărește crearea unui „mediu netoxic”, cu Departamentul General pentru Mediu, din cadrul Comisiei Europene (DG ENVI) fiind însărcinat să coordoneze eforturile pentru atingerea acestui obiectiv.

    Însă, cum se întâmplă adesea, și alte departamente ale Comisiei sunt consultate înainte ca comisarii europeni să adopte și să publice în mod oficial strategia, care ar urma să fie lansată în septembrie.

    Printre departamentele cu o influență majoră asupra elaborării strategiei în domeniul substanțelor chimice este Departamentului General al Pieței Interne, care avertizează că o înăsprire majoră a reglementărilor în acest domeniu ar putea avea efecte negative semnificative în plan economic, părere susținută și de reprezentanții industriei chimice.

    Aproximativ 74% din substanțele chimice produse în Europa sunt considerate „periculoase pentru sănătate sau mediu”, iar multe dintre acestea se găsesc peste tot: în jucării, ambalaje alimentare, îmbrăcăminte, mobila, dispozitive electronice, produse cosmetice, vopsele sau chiar alimente.

    Un studiu realizat de agenția de securitate sanitară Santé publique France (SpF), publicat în septembrie 2019, a arătat că aceste substanțe, care pot perturba sistemul endocrin sau au presupuse efecte cancerigen, sunt „prezente în organismul tuturor”.

    În întreaga Uniune Europeană (UE), aproximativ 300 de milioane de tone de substanțe chimice sunt produse în fiecare an de către industrie, potrivit Eurostat, biroul european de statistică. Marea majoritate (74%) sunt considerate „periculoase pentru sănătate sau pentru mediu” de către Agenția Europeană de Mediu (SEE). Și 18% sunt clasificate drept potențial cancerigene, mutagene și sau toxice pentru reproducere (CMR).

    În cadrul „tranzacției ecologice”, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a angajat să prezinte o nouă strategie care „va proteja mai bine, atât cetățenii, cât și mediul împotriva substanțelor chimice periculoase și va încuraja inovația în vederea dezvoltării de alternative sigure și durabile”.

    Te-ar mai putea interesa

    Comisia Europeană investește 1 miliard de euro în proiecte inovatoare în domeniul tehnologiilor ecologice Dezacord între țările din estul și vestul Uniunii Europene pe tema obiectivelor Pactului Ecologic Comisia Europeană lansează o consultare cu privire la standardul UE privind obligațiunile verzi

    Ultimele știri

    ONG: Banca Europeană pentru Investiții trebuie să sprijine decarbonizarea sectorului transportului din UE Comisar UE: PAC trebuie să ajute fermierii să facă față provocărilor generate de schimbările climatice Profesor Oxford: Plasticul biodegradabil poate reduce poluarea cu deșeuri, dar prezintă și riscuri pentru mediu