EconomieFinanțareȘtiriStoparea poluării

Dezacord între țările din estul și vestul Uniunii Europene pe tema obiectivelor Pactului Ecologic

Sursa: European Union

Opt state europene au militat recent pentru obiective mai ambițioase ale Pactului Ecologic European, în timp ce mai multe țări din zona estică a Blocului comunitar rămân precaute, exprimându-și îngrijorarea în legătură cu posibilitatea aprofundării inegalităților dintre est și vest, relatează publicația online EUObserver.

Miniștrii Mediului din Finlanda, Austria, Luxemburg, Letonia, Danemarca, Estonia, Olanda și Suedia au solicitat marți ca obiectivul UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030, să fie crescut până la cel puțin 55% prin comparație cu nivelul din 1990.

Ministrul german al Mediului, Svenja Schulze, a declarat marți că găsirea unui consens privind creșterea țintei UE privind schimbările climatice rămâne o prioritate pentru viitoarea președinție germană a Consiliului UE, care începe pe 1 iulie.

Vicepreședintele Consiliului European responsabil cu Pactul Ecologic, Frans Timmermans, le-a spus miniștrilor Mediului că speră că guvernele vor reuși să găsească o poziție comună privind proiectul legii climatice până în luna octombrie.

“Mai mult decât oricând, investitorii au nevoie de certitudine, motiv pentru care avem nevoie de adoptarea legii climatice cât mai curând posibil, pentru ca drumul către neutralitate climatică să fie ireversibil”, a avertizat Timmermans.

Comisia Europeană ar urma să sporească obiectivul de reducere a emisiilor până în 2030 de la 40% până la 50-55%, după o evaluare a impactului asupra Uniunii Europene, în ansamblu, dar și asupra diferitelor sectoare economice.

Cu toate acestea, liderii UE se așteaptă la discuții aprinse pe această temă, deoarece statele membre sunt împărțite cu privire la modul de abordare a crizei climatice.

Bulgaria a transmis marți că nu poate atinge un obiectiv național mai ridicat privind clima până în 2030, iar mai multe țări au solicitat Comisiei Europene să evalueze impactul individual al unei ținte crescute asupra fiecărei țări din UE.

Ministrul polonez al Mediului, Małgorzata Golińska, a declarat că „măsurile ecologice ar trebui să țină seama de circumstanțele specifice ale statelor membre și nu ar trebui să împiedice relansarea economică a țărilor”.

Mai mult, adjunctul ministrului polonez al Mediului, Adam Guibourgé-Czetwertyński, a declarat că UE ar trebui să se asigure că planurile de redresare ecologică nu vor spori inegalitățile.