BiodiversitateȘtiri

Dan Motreanu: Am cerut CE o evaluare a impactului strategiilor ”Farm to Fork” și Biodiversitate

Ce impact vor avea strategia ”De la fermă la consumator” și strategia privind Biodiversitatea? O întrebare pe care europarlamentarul român Dan Motreanu a adresat-o Comisiei Europene.

”Am solicitat Comisiei Europene o evaluare a impactului Strategiei “De la fermă, la consumator” și Strategiei privind biodiversitatea
În luna mai, Comisia a publicat Strategia De la fermă, la consumator și Strategia privind biodiversitateaa cu obiective ambițioase pentru 2030, fără să facă publică însă și o evaluare a impactului acestora. Cele două Strategii prevăd ca:
– 10 % din terenurile agricole să fie retrase din circuitul agricol
– 25% din suprafețele agricole să fie destinate agriculturii ecologice
– utilizarea îngrășămintelor chimice să fie redusă cu 25%, iar a pesticidelor chimice cu 50%
– 3 miliarde de copaci să fie plantați până în 2030
– vânzările de antimicrobiene pentru animale să fie reduse cu 50%”, arată europarlamentarul PNL.

Într-o interpelare pe care a trimis-o recent Comisiei Europene, împreună cu alți colegi deputați din Parlamentul European, Dan Motreanu anunță că a solicitat Comisiei să arate ce impact va avea ”implementarea celor două strategii pentru producția agricolă europeană și securitatea alimentară, pentru veniturile fermierilor, prețurile și comerțul cu produse agricole„.

”Totodată am întrebat Comisia dacă intenționează să revizuiască obiectivele celor două strategii în cazul în care acestea nu sunt realiste sau afectează în mod deosebit economia agricolă europeană. Misiunea noastră este să ne asigurăm că produsele alimentare din UE sunt suficiente pentru toți consumatorii și accesibile la preț. În același timp, avem obligația să protejăm veniturile agricultorilor din Europa. Este important ca obiectivele extrem de importante pentru protejarea mediului înconjurător să nu afecteze nici producția și nici competitivitatea UE la nivel internațional”, a încheiat Dan Motreanu.