FinanțareȘtiri

Criza COVID-19: Germania și Franța propun un fond european de ajutor de 500 de miliarde de euro

Cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Emmanuel Macron au propus luni, 18 mai, un fond de ajutor economic în valoare de 500 de miliarde de euro pentru sprijinirea sectoarelor și regiunilor cele mai afectate de criza provocată de pandemia de coronavirus, relatează La Depeche și Agence France Presse.

Propunerea franco-germană ar urma să se concentreze pe patru axe strategice: sănătate, redresare economică, tranziție ecologică și digitală, suveranitate industrială.

Acesta este un “efort colosal”, a subliniat cancelarul german, în contextul în care Europa și întreaga lume riscă să se confrunte cu cea mai gravă criză economică postbelică.

“Scopul este de a ne asigura că Europa iese din criză mai coezivă și mult mai solidară”, a declarat Merkel.

În termeni concreți, cei doi lideri propun ca Uniunea Europeană să finanțeze acest plan de stimulare prin împrumuturi pe piețe “în numele Uniunii Europene”. Banii vor trebui rambursați treptat prin intermediul bugetelor europene viitoare.

“Ceea ce este sigur este că aceste 500 de miliarde de euro nu vor fi rambursate de către beneficiari”, a afirmat Macron.

Sănătatea Europei, o primă prioritate

“În ceea ce privește sănătatea, obiectivul nostru este să oferim Uniunii Europene forțe concrete”, a declarat Emmanuel Macron. Scopul inițiativei este ca Europa să fie mai bine apărată și pregătită să facă față epidemiilor. Franța și Germania doresc să fie formate rezerve strategice comune de produse farmaceutice, dar și echipamente medicale, cum ar fi măști sau teste.

Cele două țări doresc, de asemenea, să îmbunătățească capacitatea Uniunii Europene în planul cercetării și dezvoltării de vaccinuri și tratamente.

Pactul Ecologic și digitalizarea trebuie să rămână priorități ale UE, în pofida crizei economice

“Pactul Ecologic, transformarea ecologică a economiei nu trebuie pus la îndoială, ci accelerat”, a afirmat Emmanuel Macron, adăugând că “redresarea Uniunii va trebui să fie însoțită de angajamente în ceea ce privește clima și biodiversitatea”.

Prin urmare, președintele și cancelarul pledează pentru instituirea unui “cost minim al carbonului în cadrul sistemului de comercializare a emisiilor din Uniunea Europeană”.

În planul digitalizării, cei doi lideri susțin dezvoltarea rețelelor 5G și cer o “reglementare echitabilă pentru platformele digitale” în cadrul Uniunii Europene.

Suveranitatea industrială a Uniunii Europene și reducerea dependenței de alte țări

Președintele francez a revenit, de asemenea, la tema suveranității europene, subliniind importanța evitării unei “dependențe accentuate” de exterior în sectoare strategice, “precum producția de medicamente”.

În acest sens, liderul de la Paris propune implementarea de măsuri care să permită Europei să atragă investiții și să contracareze acapararea companiilor europene de către alte puteri.

Prin urmare, Parisul și Berlinul propun “modernizarea politicii europene privind competiția”, consolidarea “frontierelor externe comune” și îmbunătățirea coordonării între statele membre ale spațiului Schengen “în perioade de criză”.

Comisia Europeană salută propunerea franco-germană

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, “a salutat propunerea constructivă venită din partea Franței și Germaniei”.

Comisia Europeană urmează să prezinte în cursul acestei săptămâni un plan european de redresare economică post-COVID-19.