Costel Alexe: Pactul Ecologic este calea cea bună pentru redresarea UE, dar trebuie luate în calcul și circumstanțele naționale
Guvernul României este convins că Pactul Ecologic European este direcția cea bună pentru efortul de redresare al Uniunii Europene, însă este necesară o abordare flexibilă, care să ia în calcul circumstanțele naționale, a declarat Costel Alexe, ministrul Mediului, după ce a participat pe 23 iunie la la reuniunea informală a Consiliului miniștrilor mediului din Uniunea Europeană, organizată prin videoconferință, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a oficialului român.
„Deși contextul este dificil, avem totuși oportunitatea de a ne asigura că Europa va reveni din această criză cu o economie mai verde, o societate mai sănătoasă și un mediu natural revitalizat. Rămânem convinși că Pactul Ecologic European este direcția cea bună pentru efortul de redresare al Uniunii”, afirmă Costel Alexe.
Ministrul a mai afirmat că „inițiativele din Pact, precum Strategia UE privind biodiversitatea și Planul de acțiune privind economia circulară sunt în sinergie și vor contribui la atingerea obiectivului UE de neutralitate climatică”.
„Referitor la Strategia UE privind biodiversitatea, trebuie să abordăm în mod integrat acțiunile de redresare ecologică și de refacere a biodiversității și a serviciilor eco-sistemice”, spune ministrul.
În ceea ce privește la Planul de Acțiune privind Economia Circulară, ministrul român „consideră că măsurile propuse pe întreg ciclul de viață al produselor sunt esențiale pentru a antrena producătorii și cetățenii europeni în utilizarea eficientă a resurselor naturale și considerarea deșeurilor drept o resursă”.
Costel Alexe subliniază că „este importantă realizarea unor investiții, inclusiv în cercetare-inovare și oferirea unor garanții de împrumut pentru sectorul de afaceri din economia circulară, care pot avea dificultăți în accesarea fondurilor necesare, în principal IMM-urile”.
O altă măsură importantă, în opinia ministrului, este „îmbunătățirea infrastructurii pentru reciclarea eficientă a diverselor tipuri de deșeuri și dezvoltarea pieței de materii prime secundare”.
În plus, Costel Alexe afirmă că „este esențială implicarea cetățenilor și stimularea acestora pentru a cumpăra produse mai durabile, ceea ce va permite o tranziție incluzivă”.
„Planul de redresare reprezintă un pas important către o Uniune ecologică, digitală, socială și mai rezilientă”, spune ministrul, adăugând că este „esențială coerența între măsurile de redresare și cele din planurile naționale pentru energie și climă, planurile de tranziție justă și acordurile de parteneriat”.
„Totuși, este necesară o abordare flexibilă, care să ia în calcul circumstanțele naționale, inclusiv în dezvoltarea infrastructurii. Pentru România, angrenată într-un efort masiv de convergență economică cu celelalte state membre, dezvoltarea infrastructurii de transporturi rămâne o prioritate”, afirmă ministrul român al Mediului.