BiodiversitateEconomieEnergie curatăFinanțareȘtiri

Costel Alexe: Industria construcţiilor va beneficia mult de cele 24 de miliarde EUR alocate de România pentru proiecte “verzi”

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a explicat marți că sectoare, precum cel al construcțiilor, energiei regenerabile și eficienței energetice, vor beneficia mult de cele 24 de miliarde EUR din fonduri europene alocate de România pentru proiecte “verzi”.

Potrivit ministrului, proiecte “verzi” înseamnă proiecte conforme cu principiile Pactului ecologic european (Green Deal), adică proiecte pentru reducerea gazelor cu efect de seră şi poluării.

Costel Alexe a clarificat nu se adresează doar proiectelor deja “verzi”, precum energia regenerabilă sau proiectelor de împăduriri, deşi sigur că acestea vor fi sprijinite, ci pot fi şi pentru a ajuta industriile cu emisii crescute de dioxid de carbon să reducă această amprentă, precum generarea energiei prin utilizarea cărbunelui.

În acest sens, ministrul a dat exemplul Complexului Energetic Oltenia, “pentru care colegul meu Virgil Popescu, ministrul Economiei a anunţat proiecte care vor întări compania prin producerea de electricitate şi din gaz, dar şi cu ajutorul panourilor solare, pe lângă cea din cărbune”.

Totodată, potrivit ministrului, “industria construcţiilor va beneficia mult de cele 24 de miliarde de euro, mai ales în zona de eficienţă energetică a clădirilor”, inclusiv reabilitări de blocuri, dar şi cu proiecte noi, care să aducă beneficii pentru mai mulţi români prin reducerea cheltuielilor pentru încălzire şi răcire, “în condiţiile în care peste 90% din clădirile din România pierd energie în mod semnificativ”.

Ministrul a explicat că fondurile europene vor fi folosite pentru a reduce poluarea, atât cea cauzată de trafic, cât şi poluarea industrială, dar și pentru sporirea eficienței energetice a industriei României.

“Principiile verzi ale Pactului ecologic înseamnă şi sprijin pentru conservarea naturii (împăduriri, biodiversitate), dar şi pentru agricultură, principiul fiind “De la fermă la consumator” şi promovând reducerea lanţurilor de aprovizionare, reducerea utilizării pesticidelor şi promovarea alimentelor sănătoase – toate ajutând producătorii locali”, a declarat ministrul Costel Alexe.