Agricultură sustenabilăȘtiri

COPA: Strategia Farm to Fork va trebui revizuită dacă se dovedește că va avea un impact negativ asupra fermierilor

Farm to Fork, noua politică în domeniul alimentar propusă de Comisia Europeană, ar trebui revizuită dacă o viitoare evaluare a impactului arată că aceasta va afecta negativ fermierii, a declarat Christiane Lambert, președintele asociației fermierilor europeni (COPA), citată de portalul EURACTIV.

Lambert, care are peste 40 de ani de experiență în domeniul agriculturii, a fost prima femeie aleasă în fruntea Sindicatului Fermierilor Francezi (FNSEA), în 2017, iar pe 18 septembrie, ea a fost aleasă în funcția de președinte al COPA, o asociație paneuropeană care reunește zeci de organizații agricole și reprezintă interesele fermierilor în cercurile de la Bruxelles.

Într-un interviu în exclusivitate pentru EURACTIV, Lambert a subliniat necesitatea alinierii agriculturii la obiectivele de mediu, susținând strategia fundamentală a UE în domeniul alimentar – Farm to Fork (F2F), dar avertizând împotriva a ceea ce ea a descris ca fiind obiectivele “dogmatice” stabilite în strategie.

Potrivit acesteia, este necesar ca aceste ținte să fie corelate la capacitatea pieței. “De exemplu, atunci când strategia spune că 25% [din totalul terenurilor agricole sunt utilizate pentru] agricultura organică: cetățenii europeni chiar vor consuma chiar 25% din producția ecologică?”, se întrebă Lambert.

Șefa COPA a deplâns, de asemenea, lipsa unui studiu de impact inițial care să însoțească prezentarea strategiei.

“Fără o evaluare a impactului, nu se poate lua nicio decizie. Iar dacă apar aspecte negative, acestea trebuie revizuite în strategie”, a adăugat ea.

Comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, a făcut o afirmație similară, fiind deschis la posibilitatea revizuirii obiectivelor ambițioase ale strategiei F2F într-o etapă ulterioară, dacă securitatea alimentară este amenințată.

“Dacă va fi dovedit clar că realizarea obiectivelor stabilite în această strategie amenință atât securitatea alimentară, cât și competitivitatea agriculturii noastre, atunci aceste obiective ar trebui revizuite”, a declarat comisarul european în cadrul unei audieri în Senatul francez, în luna iulie.

Pentru Lambert, fermierii trebuie considerați actori cheie în privința potențialei revizuiri a strategiei, cu scopul de a se asigura că există obiective realiste și realizabile, compatibile cu lanțul european de aprovizionare și export de alimente.

Șefa COPA a vorbit, de asemenea, despre necesitatea de a contracara o accentuare a criticilor la adresa fermierilor și este necesar un contact direct cu societatea prin intermediul unui dialog civilizat cu mass-media, rețelele de socializare și instituțiile de cercetare pentru a poziționa fermierii ca protectori ai mediului, mai degrabă decât ca dușmani.

„Fermierii nu sunt dușmani ai mediului, dimpotrivă, ei sunt cei care ajută la protejarea acestuia”, a subliniat Lambert, și a spus că misiunea lor este să apere tot ceea ce agricultura aduce Uniunii Europene, inclusiv securitatea alimentară, sănătate, locuri de muncă și vitalitate pentru zonele rurale.

De asemenea, proaspăta șefă a asociației fermierilor din Europa a apărat principalul program de subvenții agricole al UE, Politica Agricolă Comună (PAC), împotriva atacurilor, în special din partea ONG-urilor de mediu.

“Deoarece siguranța alimentelor a început să pară ca ceva foarte valoros, trebuie spus cu fermitate că o datorăm PAC, care ne-a permis să producem în cantitate și calitate”, a afirmat ea.

Exprimându-și dezamăgirea că agricultura nu fost nici măcar o singură dată menționată în primul discurs privind Starea Uniunii al președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, Lambert a subliniat că unul dintre principalele sale obiective în calitate de președinte al COPA este să prezinte „starea Uniunii Agricole”.

Incertitudinile de mediu și socio-economice din sectorul agricol sunt în creștere, iar fermierii sunt neliniștiți de această imprevizibilitate crescută, potrivit lui Lambert.

Pentru a face față incertitudinilor din comerț, Lambert a afirmat în mod clar că agricultura trebuie să fie un punct central în cadrul discuțiilor pe tema acordurilor comerciale internaționale.

Inspirându-se de la fostul comisar european pentru Comerț, Phil Hogan, șefa COPA și-a exprimat sprijinul pentru „o autonomie strategică deschisă”.

“Alimentele sunt strategice, sunt produse de care avem nevoie, cum ar fi produse exotice, cafea sau soia, dar avem nevoie de relații deschise și egale”, a spus ea.

Cu toate acestea, ea a avertizat că deschiderea frontierelor ar putea pune UE în competiție cu țările care nu au aceleași reguli de producție.

„Avem impresia că punem un luptător de categorie grea cu unul de categorie ușoară într-un ring de box. Concurăm, dar știm deja de la început că vom pierde”, a avertizat ea, subliniind că UE nu poate permite importul de produse din țări în care nu există standarde similiare cu cele europene.

“Trebuie să fim vigilenți pentru a ne asigura că regulile premium impuse producătorilor europeni duc la reflecție asupra negocierilor comerciale”, a spus ea, făcând în special referie la negocierile privind încheierea de acorduri comerciale cu Mercosur (blocul comerical sud-american) sau Oceania.

În ceea ce privește disensiunile între Franța și Italia cu privire la etichetarea nutrițională a produselor alimentare pe partea din față a ambalajului, Lambert a spus că, deși nu știe care va fi alegerea la nivelul UE în final, este adevărat că mulți consumatori cer mai multe informații.

În acest sens, ea a subliniat că la baza ideii etichetării alimentelor stă cererea fermă din partea consumatorilor.

Asociația sa, COPA-COGECA, s-a alăturat recent taberei nemulțumite de sistemul propus de francezi, susținând poziția Italiei care se opune oricărei etichete nutriționale codificate în culori, precum Nutri-score.