Consultare pe tema politicii UE privind regiunea arctică în fața noilor provocări și oportunități, inclusiv în plan climatic
Comisia Europeană și Serviciul European de Acțiune Externă au lansat recent o consultare publică referitoare la calea de urmat pentru politica Uniunii Europene privind regiunea arctică. Consultarea va permite o reflecție amplă asupra politicii UE privind regiunea arctică în fața noilor provocări și oportunități, inclusiv a ambițiilor UE în cadrul Pactului verde european.
Consultarea urmărește colectarea de opinii cu privire la punctele forte și la deficiențele politicii existente, în vederea unei eventuale pregătiri a unei abordări actualizate.
„Arctica este o frontieră care înregistrează o evoluție rapidă în ceea ce privește relațiile internaționale. Schimbările climatice transformă în mod radical regiunea și sporesc importanța geopolitică a acesteia; o serie de actori întrevăd noi oportunități strategice și economice în nordul îndepărtat. Trebuie să ne asigurăm că regiunea arctică rămâne o zonă de cooperare pașnică, în care tensiunile sunt la un nivel scăzut, iar problemele sunt soluționate printr-un dialog constructiv. Uniunea Europeană trebuie să fie pe deplin în măsură să gestioneze în mod eficient noua dinamică, în conformitate cu interesele și cu valorile noastre”, a declarat Înaltul reprezentant/vicepreședintele Josep Borrell.
Totodată, Virginijus Sinkevičius, comisarul european pentru mediu, oceane și pescuit, a afirmat: „Ce se întâmplă în regiunea arctică nu rămâne în regiunea arctică, ci ne privește pe toți. UE trebuie să se afle în prima linie, cu o politică clară și coerentă privind regiunea arctică, pentru a face față provocărilor din anii următori. Utilizarea, prin intermediul acestei consultări, a unui spectru larg de cunoștințe de specialitate și de opinii ne va ajuta să pregătim o strategie solidă pentru această regiune.”
Combaterea schimbărilor climatice și a impactului acestora, precum și protejarea mediului sunt obiective-cheie pentru regiune. Promovarea dezvoltării durabile în regiunea arctică, în beneficiul celor care locuiesc acolo, inclusiv al populațiilor indigene, reprezintă o altă prioritate a UE. În acest scop sunt esențiale îmbunătățirea continuă a cunoștințelor noastre cu privire la schimbările care au loc în regiunea arctică, precum și identificarea unor răspunsuri durabile. Știința, inovarea și sprijinul ferm pentru cooperarea multilaterală stau la baza abordării UE privind regiunea arctică.
Politica UE privind regiunea arctică a fost actualizată în mod regulat de la prezentarea acesteia, pentru prima dată, în 2008. Politica actuală a UE privind regiunea arctică este prevăzută într-o comunicare comună din anul 2016. În decembrie 2019, Consiliul a invitat Comisia și Înaltul Reprezentant să continue punerea în aplicare și să inițieze în același timp un proces în vederea actualizării politicii UE privind regiunea arctică. Politica actuală se axează pe trei priorități: schimbările climatice și protejarea mediului arctic; dezvoltarea durabilă a regiunii arctice și a zonelor din jurul acesteia și cooperarea internațională privind chestiunile legate de regiunea arctică. Consultarea publică lansată pe 20 iulie se va încheia pe data de 6 noiembrie 2020.