EconomieȘtiri

Comisia Europeană: Subvenții de 2,9 miliarde de euro pentru stimularea industriei bateriilor auto

Douăsprezece țări din UE vor investi împreună aproape trei miliarde de euro în dezvoltarea de baterii auto pentru vehiculele electrice și stocarea energiei, proiect ce are drept scop să ajute la decarbonizarea sectorului transporturilor din Europa, a anunțat Comisia Europeană pe 26 ianuarie, informează Euractiv.

Comisia a transmis că proiectul – care implică 42 de firme din Austria, Belgia, Croația, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Polonia, Slovacia, Spania și Suedia – va acoperi întregul lanț de producție, de la extracția mineralelor, la cercetare și proiectare, fabricarea bateriilor și reciclarea.

Mai mult, potrivit lui Maros Šefčovič, Executivul UE estimează că proiectul ar putea atrage investiții private de peste 9 miliarde de euro și ar putea crea 18.000 de noi locuri de muncă.

Proiectul, intitulat „Inovație Baterie Europeană”, a fost aprobat în temeiul regulamentului „Proiect important de interes european comun” (IPCEI), ce permite statelor UE să ocolească în mod excepțional regulile stricte privind ajutorul de stat pentru a sprijini proiecte extrem de inovative care implică riscuri ridicate.

Proiectul are la bază activitatea Alianței Europene a Bateriei, lansată în 2017 și își propune să sprijine cercetarea în domeniul bateriilor auto. Proiectul are drept scop să susțină și inițiativele de reciclare și eliminarea a bateriilor într-un mod mai ecologic.

Printre companiile implicate în proiect se numără giganți auto, precum BMW și Fiat, dar și firma americană Tesla, care urmează să-și deschidă anul acesta prima sa fabrică europeană, în zona Berlinului. Compania, fondată de miliardarul Elon Musk, plănuiește să producă o jumătate de milion de mașini electrice pe an.

Dezvoltarea tehnologiei bateriilor pentru vehicule electrice joacă un rol cheie în realizarea obiectivului Pactului Ecologic European privind reducere emisiilor sectorului transporturilor cu 90% până în 2050.