BiodiversitateȘtiri

Comisia Europeană propune plantarea a trei miliarde de arbori până în 2030, în cadrul unui plan de restaurare a naturii

Comisia Europeană, care și-a prezentat miercuri o parte din programele ce fac parte din Pactul Ecologic European, propune ca până în 2030 să fie plantați trei miliarde de arbori noi în cele 27 de state membre UE, relatează Euronews.

Pe lângă plantarea de noi arbori, strategiile prezentate de Comisie includ și o serie de măsuri pentru protejarea biodiversității, inclusiv angajamente de reducere a utilizării pesticidelor chimice și protecția pentru insectelor cu rol crucial în procesul de polenizare, cum ar fi albinele, ale căror numere este în prezent în declin.

“Natura este indispensabilă pentru bunăstarea noastră fizică și mentală, filtrează aerul și apa, reglează clima și asigură polenizarea culturilor noastre”, a declarat Virginijus Sinkevičius, comisarul european pentru Mediu, Oceane și Pescuit.

“Cu toate acestea, acționăm ca și cum natura nu are importanță și pierdem astfel patrimoniul natural într-un ritm fără precedent”, a completat comisarul european.

“Această nouă strategie privind biodiversitatea se bazează pe ceea ce a funcționat în trecut și adaugă noi instrumente care ne vor plasa pe traiectoria către adevărata durabilitate, în beneficiul tuturor. Obiectivul UE este de a proteja și a reface natura, de a contribui la redresarea economică în urma crizei actuale și de a deschide calea către un cadru mondial ambițios de protejare a biodiversității întregii planete”, a adăugat Virginijus Sinkevičius.