• Despre
 • Politica de confidențialitate
 • Cookies
 • Termeni și condiții
 • greendeal.ro
 • Energie curată
 • Economie
 • Biodiversitate
 • Agricultură sustenabilă
 • Lanț alimentar
 • Stoparea poluării
 • Finanțare
 • Analize și opinii
 • CĂUTARE
 • Comisia Europeană: Strategia UE privind energia din surse regenerabile offshore

  Mircea Olteanu Mircea Olteanu -

  Comisia Europeană a prezentat joi, 19 noiembrie, Strategia UE privind energia din surse regenerabile offshore, un pachet de măsuri care are drept scop să contribuie la atingerea, până în 2050, a obiectivului neutralității climatice vizat de UE.

  Strategia propune sporirea capacității eoliene offshore a Europei de la nivelul actual de 12 GW la un nivel de cel puțin 60 GW până în 2030 și de 300 GW până în 2050. Comisia își propune ca, până în 2050, să completeze această capacitate cu 40 GW provenind din energie oceanică, dar și cu energie produsă utilizând alte tehnologii emergente, de exemplu turbine eoliene și panouri solare flotante.

  Această creștere ambițioasă se va baza pe vastul potențial din toate bazinele maritime ale Europei și pe poziția de lider mondial a întreprinderilor din UE în acest sector. Creșterea va crea noi oportunități pentru industrie, va genera locuri de muncă verzi pe întregul continent și va consolida poziția de lider mondial a UE în domeniul tehnologiilor energetice offshore. De asemenea, va asigura protecția mediului, a biodiversității și a pescăriilor din UE.

  „Strategia de astăzi demonstrează urgența și oportunitatea intensificării investițiilor noastre în sursele regenerabile de energie offshore. Datorită vastelor bazine maritime și poziției de lider industrial, Uniunea Europeană dispune de toate atuurile pentru a face față provocării”, a afirmat vicepreședintele executiv pentru Pactul verde european, Frans Timmermans,

  „Exploatarea energiei din surse regenerabile offshore este deja o adevărată poveste europeană de succes. Ne dorim să o transformăm într-o oportunitate și mai mare pentru energie curată, locuri de muncă de înaltă calitate, creștere durabilă și competitivitate la nivel internațional”, a adăugat oficialul european.

  De asemenea, comisarul european pentru energie, Kadri Simson, a afirmt că „Europa este lider mondial în domeniul energiei din surse regenerabile offshore și poate deveni un motor al dezvoltării mondiale în acest sector. Trebuie să ne intensificăm eforturile, valorificând întregul potențial al energiei eoliene offshore și stimulând avansul altor tehnologii, cum ar fi energia valurilor, energia maremotrică și panourile solare flotante”.

  „Această strategie stabilește o direcție clară și instituie un cadru stabil, de importanță esențială pentru autoritățile publice, investitorii și dezvoltatorii din acest sector. Trebuie să stimulăm producția internă a UE pentru a ne atinge obiectivele climatice, pentru a răspunde cererii din ce în ce mai mari de energie electrică și pentru a sprijini redresarea economiei în urma pandemiei de COVID”, a precizat Kadri Simson

  „Strategia de astăzi evidențiază modul în care putem dezvolta producția de energie din surse regenerabile offshore în combinație cu alte activități umane, cum ar fi pescuitul, acvacultura și transportul maritim, dar și în armonie cu natura. De asemenea, propunerile ne vor permite să protejăm biodiversitatea și să abordăm posibilele consecințe socioeconomice pentru sectoarele care se bazează pe sănătatea ecosistemelor marine, promovând astfel o coexistență solidă în spațiul maritim”, a explicat și comisarul european pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius.

  Pentru a promova extinderea capacității energetice offshore, Comisia va încuraja cooperarea transfrontalieră între statele membre în ceea ce privește planificarea și implementarea proiectelor pe termen lung.

  Acest lucru va necesita integrarea obiectivelor în materie de dezvoltare a producției de energie din surse regenerabile offshore în planurile naționale de amenajare a spațiului maritim pe care statele de coastă trebuie să le prezinte Comisiei până în martie 2021. De asemenea, Comisia va propune un cadru în temeiul Regulamentului TEN-E revizuit pentru planificarea pe termen lung a rețelei offshore, implicând autoritățile de reglementare și statele membre din fiecare bazin maritim.

  Pentru atingerea obiectivelor propuse, Comisia estimează că vor fi necesare investiții de aproape 800 de miliarde de euro de acum până în 2050. Pentru a contribui la generarea și mobilizarea acestor investiții, Comisia Europeană:

  Piața energiei din surse regenerabile offshore este o piață mondială în creștere rapidă, în special în Asia și în Statele Unite, care oferă oportunități pentru industria UE în întreaga lume. Prin intermediul diplomației sale în ceea ce privește Pactul verde, al politicii comerciale și al dialogurilor UE pe tema energiei cu țările partenere, Comisia va sprijini adoptarea la nivel mondial a acestor tehnologii.

  Pentru a analiza și monitoriza impactul economic, social și de mediu al energiei din surse regenerabile offshore asupra mediului marin și a activităților economice care depind de el, Comisia va consulta periodic experți din cadrul autorităților publice, din rândul părților interesate și din cadrul comunității științifice. Astăzi, Comisia a adoptat, de asemenea, un nou document de orientare privind dezvoltarea energiei eoliene și legislația UE privind natura.

  Energia eoliană offshore produce energie electrică curată, care concurează cu tehnologia existentă bazată pe combustibili fosili și care, uneori, este mai ieftină. Industriile europene dezvoltă rapid o serie de alte tehnologii care să valorifice puterea mărilor noastre pentru a produce energie electrică ecologică. De la turbinele eoliene offshore flotante, la tehnologiile din domeniul energiei oceanice, cum ar fi energia valurilor și energia maremotrică, instalațiile fotovoltaice flotante și utilizarea algelor pentru a produce biocombustibili, întreprinderile și laboratoarele europene sunt în prezent în avangardă.

  Strategia privind energia din surse regenerabile offshore stabilește un obiectiv foarte ambițios în ceea ce privește instalarea de turbine eoliene offshore (atât turbine fixate pe fundul mării, cât și flotante), domeniu în care activitatea comercială este destul de avansată. În aceste sectoare, Europa a dobândit deja experiență tehnologică, științifică și industrială fără egal și dispune de capacități semnificative în întregul lanț de aprovizionare, de la fabricare până la instalare.

  Strategia subliniază oportunitățile pentru toate bazinele maritime ale UE — Marea Nordului, Marea Baltică, Marea Neagră, Marea Mediterană și Oceanul Atlantic — și pentru anumite comunități costiere și insulare, însă beneficiile acestor tehnologii nu se limitează doar la regiunile costiere. Strategia evidențiază o gamă largă de zone interioare în care sectorul producției și al cercetării sprijină deja dezvoltarea sectorului energetic offshore.

  Te-ar mai putea interesa

  Biodieselul obținut din ulei alimentar uzat va ajuta la îndeplinirea obiectivelor Pactului Ecologic European Airbus va lansa un avion de pasageri cu zero emisii de carbon Dan Motreanu: Hidrogenul va juca un rol important în decarbonizarea tuturor sectoarelor economice din UE

  Ultimele știri

  ONG: Banca Europeană pentru Investiții trebuie să sprijine decarbonizarea sectorului transportului din UE Comisar UE: PAC trebuie să ajute fermierii să facă față provocărilor generate de schimbările climatice Profesor Oxford: Plasticul biodegradabil poate reduce poluarea cu deșeuri, dar prezintă și riscuri pentru mediu