• Despre
 • Politica de confidențialitate
 • Cookies
 • Termeni și condiții
 • greendeal.ro
 • Energie curată
 • Economie
 • Biodiversitate
 • Agricultură sustenabilă
 • Lanț alimentar
 • Stoparea poluării
 • Finanțare
 • Analize și opinii
 • CĂUTARE
 • Comisia Europeană își propune să investească în renovarea a 35 de milioane de clădiri până în 2030

  Mircea Olteanu Mircea Olteanu -

  Comisia Europeană a publicat pe 14 octombrie Strategia privind valul de renovări ale clădirilor pentru a îmbunătăți performanța energetică a clădirilor. Până în 2030, ar putea fi renovate 35 de milioane de clădiri și ar putea fi create până la 160 000 de locuri de muncă „verzi” suplimentare în sectorul construcțiilor, anunță Executivul UE.

  Comisia Europeană își propune să atingă cel puțin rate duble de renovare în următorii zece ani și să asigure faptul că renovările duc la creșterea eficienței energetice și a utilizării eficiente a resurselor. Acest lucru va îmbunătăți calitatea vieții pentru persoanele care trăiesc în clădiri și utilizează clădirile, va reduce emisiile de gaze cu efect de seră din Europa, va stimula digitalizarea și va îmbunătăți reutilizarea și reciclarea materialelor.

  Clădirile sunt responsabile pentru aproximativ 40 % din consumul de energie al UE și 36 % din emisiile de gaze cu efect de seră. Cu toate acestea, numai 1 % din clădiri sunt supuse unor renovări eficiente din punct de vedere energetic în fiecare an, astfel încât este esențial să se ia măsuri eficace pentru ca Europa să devină neutră climatic până în 2050. În condițiile în care aproape 34 de milioane de europeni nu își pot permite să își încălzească locuințele, politicile publice de promovare a renovărilor eficiente din punct de vedere energetic constituie un răspuns la sărăcia energetică, sprijină sănătatea și bunăstarea oamenilor și contribuie la reducerea facturilor la energie ale acestora. De asemenea, Comisia a publicat astăzi o recomandare adresată statelor membre, privind combaterea sărăciei energetice.

  „Dorim ca orice persoană din Europa să aibă o locuință pe care să o poată ilumina, încălzi sau răci fără a intra în datorii sau fără a dăuna planetei. Valul de renovări ale clădirilor va îmbunătăți locurile în care muncim, trăim și studiem, reducând în același timp impactul nostru asupra mediului și asigurând locuri de muncă pentru mii de europeni. Avem nevoie de clădiri mai bune dacă vrem să reconstruim într-un mod mai temeinic”, a declarat vicepreședintele executiv pentru Pactul verde european, Frans Timmermans.

  La rândul său, comisarul UE pentru energie, Kadri Simson, a afirmat că: „Redresarea ecologică începe acasă. Prin inițiativa «Valul de renovări ale clădirilor», vom aborda numeroasele bariere care, în prezent, fac ca renovarea să fie un proces complex, costisitor și de lungă durată, ceea ce frânează aplicarea unor măsuri extrem de necesare. Vom propune modalități mai bune de a măsura beneficiile în materie de renovare, standarde minime de performanță energetică, o mai mare finanțare și asistență tehnică din partea UE pentru a încuraja creditele ipotecare verzi și pentru a sprijini mai multe surse regenerabile de energie în ceea ce privește încălzirea și răcirea. Aceasta va reprezenta o schimbare majoră pentru proprietarii de locuințe, chiriași și autoritățile publice.”

  Strategia va acorda prioritate acțiunilor în trei domenii: decarbonizarea sistemelor de încălzire și de răcire; abordarea problemei reprezentate de sărăcia energetică și de clădirile cu cele mai slabe performanțe; precum și renovarea clădirilor publice, cum ar fi școlile, spitalele și clădirile administrative. Comisia propune eliminarea barierelor existente de-a lungul întregului lanț de renovare – de la conceperea unui proiect, până la finanțarea și finalizarea acestuia – printr-un set de măsuri de politică, instrumente de finanțare și instrumente de asistență tehnică.

  Strategia va include următoarele acțiuni principale:

  Revizuirea Directivei privind energia din surse regenerabile, în iunie 2021, va avea în vedere consolidarea obiectivului privind încălzirea și răcirea pe bază de energie din surse regenerabile și introducerea unui nivel minim de utilizare a energiei din surse regenerabile în clădiri. Comisia va examina, de asemenea, modul în care resursele bugetare ale UE, în paralel cu veniturile din cadrul sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS), ar putea fi utilizate pentru a finanța schemele naționale privind eficiența energetică și economiile de energie care vizează populațiile cu venituri reduse. Cadrul privind proiectarea ecologică va fi dezvoltat în continuare pentru a furniza produse eficiente destinate a fi utilizate în clădiri și pentru a stimula utilizarea acestora.

  Scopul inițiativei „Valul de renovări ale clădirilor” nu este doar de a face clădirile existente mai eficiente din punct de vedere energetic și neutre din punct de vedere climatic. Ea poate duce la transformări la scară largă ale orașelor noastre și ale mediului construit și poate constitui o oportunitate de a demara un proces de perspectivă pentru a armoniza durabilitatea cu stilul. După cum a anunțat președinta von der Leyen, Comisia va lansa un „nou Bauhauseuropean” în vederea cultivării unei noi estetici europene care să combine performanța cu inventivitatea. Obiectivul nostru este ca toată lumea să își poată permite o locuință și am vrea să combinăm accesibilitatea costurilor cu estetica într-un nou viitor durabil, afirmă CE.

  Te-ar mai putea interesa

  ONG: Banca Europeană pentru Investiții trebuie să sprijine decarbonizarea sectorului transportului din UE Jean Ionescu, Corteva: ”Am dezvoltat o aplicație prin care fermierii pot vinde credite de carbon pe piața liberă” Comisar UE: PAC trebuie să ajute fermierii să facă față provocărilor generate de schimbările climatice

  Ultimele știri

  Profesor Oxford: Plasticul biodegradabil poate reduce poluarea cu deșeuri, dar prezintă și riscuri pentru mediu Experți: UE trebuie să se analizeze cu atenție potențialele efecte globale ale politicilor agricole verzi Studiu: România, printre cele mai scăzute emisii de CO2 per capita în UE