• Despre
  • Politica de confidențialitate
  • Cookies
  • Termeni și condiții
  • greendeal.ro
  • Energie curată
  • Economie
  • Biodiversitate
  • Agricultură sustenabilă
  • Lanț alimentar
  • Stoparea poluării
  • Finanțare
  • Analize și opinii
  • CĂUTARE
  • Comisia Europeană inaugurează Centrul de cunoștințe privind protejarea biodiversității Europei

    Mircea Olteanu Mircea Olteanu -

    Comisia Europeană a inaugurat pe 21 octombrie un nou Centru de cunoștințe privind biodiversitatea, un ghișeu unic pentru dovezi științifice în vederea refacerii și protejării ecosistemelor naturale care ne oferă hrană, medicamente, materiale, recreere și bunăstare.

    Lansat cu ocazia Săptămânii Verzi a Uniunii Europene, Centrul de cunoștințe va pune la dispoziția publicului cele mai recente cunoștințe despre biodiversitate, pentru a spori impactul politicilor UE. Centrul va contribui, de asemenea, la monitorizarea punerii în aplicare a Strategiei UE privind biodiversitatea pentru 2030, care urmărește să aducă biodiversitatea Europei pe o traiectorie de redresare până la sfârșitul acestui deceniu.

    „Numai ceea ce este cuantificat se concretizează. Dacă vrem să respectăm Strategia UE privind biodiversitatea, trebuie să conectăm mai bine toate punctele, iar pentru aceasta avem nevoie de date fiabile, fie că este vorba despre starea polenizatorilor, impactul pesticidelor asupra mediului, valoarea naturii pentru companii sau despre justificarea economică a soluțiilor bazate pe natură”, a declarat comisarul pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius.

    „De asemenea, trebuie să exploatăm la maximum transformarea digitală, observarea Pământului și știința cetățenilor. Noul centru de cunoștințe va reuni toate aceste elemente, îmbunătățind modul în care vom genera și gestiona cunoștințele referitoare la biodiversitate, pentru a fi utilizate în toate domeniile de politică”, a adăugat comisarul.

    „Știința are un rol crucial în conservarea biodiversității noastre. Condus de oameni de știință din cadrul Centrului Comun de Cercetare, noul Centru de cunoștințe privind biodiversitatea va ajuta comunitatea de cercetare și factorii de decizie de la nivel european și global să colecteze și să exploateze gama largă de informații disponibile, raționalizându-le astfel în cadrul unor politici eficiente care să protejeze ecosistemele Europei și serviciile pe care acestea le oferă cetățenilor europeni”, a afirmat Mariya Gabriel, comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, responsabilă pentru Centrul Comun de Cercetare,

    În plus, în prezent se realizează prima evaluare a ecosistemului UE, din care rezultă că există o multitudine de date privind biodiversitatea, care ar putea contribui la luarea măsurilor adecvate pentru atenuarea presiunilor asupra ecosistemelor noastre, dar multe dintre acestea rămân neutilizate. Evaluarea demonstrează că suntem din ce în ce mai dependenți de ecosistemele noastre, care, la rândul lor, continuă să fie supuse unei presiuni puternice din cauza efectelor schimbărilor climatice și ale activităților umane. Centrul de cunoștințe privind biodiversitatea va aborda în mod direct provocările identificate în urma evaluării.

    Te-ar mai putea interesa

    ONG: Banca Europeană pentru Investiții trebuie să sprijine decarbonizarea sectorului transportului din UE Jean Ionescu, Corteva: ”Am dezvoltat o aplicație prin care fermierii pot vinde credite de carbon pe piața liberă” Comisar UE: PAC trebuie să ajute fermierii să facă față provocărilor generate de schimbările climatice

    Ultimele știri

    Profesor Oxford: Plasticul biodegradabil poate reduce poluarea cu deșeuri, dar prezintă și riscuri pentru mediu Experți: UE trebuie să se analizeze cu atenție potențialele efecte globale ale politicilor agricole verzi Studiu: România, printre cele mai scăzute emisii de CO2 per capita în UE