Energie curată

Comisia Europeană: Consultare publică privind hidrogenul și decarbonizarea pieței gazelor din UE

Comisia Europeană a inițiat o consultare publică cu privire la revizuirea Directivei privind gazul și a regulamentului privind gazul în contextul un obiectiv cheie al Pactului Ecologic European este decarbonizarea sectorului gazelor din UE, se arată într-un comunicat de presă publicat pe site-ul instituției.

Feedback-ul obținut în urma acestei consultări va contribui la pregătirea propunerilor legislative pentru un nou pachet de decarbonizare a piețelor de hidrogen și gaze, care urmează să fie prezentate de Executivul UE până la finalul acestui anului.

Obiectivul acestei consultări este de a căuta opinii ale părților interesate cu privire la modul în care Directiva privind gazul și Regulamentul privind gazele ar trebui revizuite pentru a facilita adoptarea gazelor regenerabile și cu emisii reduse de carbon și abilitarea consumatorilor, asigurând în același timp piețele interne ale gazelor din UE integrate, lichide și interoperabile.

Problemele ridicate în cadrul consultării se referă în primul rând la decarbonizarea rentabilă a sectorului existent al gazului. Aceasta include întrebări despre cum să permită și să promoveze o piață pentru hidrogen regenerabil și cu emisii reduse de carbon, permițându-i să devină o componentă cheie a sectorului energetic. De asemenea, abordează modalitățile de facilitare a injectării, transportului, distribuției și comercializării gazelor regenerabile și cu emisii reduse de carbon în rețeaua de gaz existentă în contextul integrării mai largi a sistemului energetic.

Pentru a organiza tranziția de la combustibili fosili la combustibili fără carbon și pentru a realiza o Europă neutră din punct de vedere climatic până în 2050, Comisia va prezenta pachetul „Potrivit pentru 55” pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030 în luna iunie. Aceasta va acoperi domenii de politică extinse – de la surse regenerabile de energie, la eficiența energetică, la performanța energetică a clădirilor, precum și la comercializarea emisiilor, partajarea eforturilor, utilizarea terenurilor și impozitarea energiei. Revizuirile în curs ale Directivei privind energia regenerabilă și ale Directivei privind eficiența energetică abordează, printre altele, problemele stimulentelor de reglementare pentru producția și consumul de energie regenerabilă. Viitoarea legislație privind piața gazelor va trebui să fie consecventă cu măsurile prevăzute de ambele directive, precum și cu alte măsuri din pachetul „Potrivit pentru 55”. De asemenea, se va baza pe elementele prezentate în alte inițiative europene de acord verde, cum ar fi strategia hidrogenului și strategia de integrare a sistemului energetic.

Această consultare va fi deschisă timp de 12 săptămâni, începând cu 26 martie până la 18 iunie.