Comisia Europeană cere dublarea ratei anuale de renovare energetică a clădirilor
Comisia Europeană, care în luna octombrie a publicat strategia „Valul de renovări ale clădirilor”, cere ca țările membre să depună eforturi susținute pentru a reabilita din punct de vedere energetic clădirile, însă aceste eforturi sunt în acest moment paralizate de lipsa clarității privind cerințele minime la nivelul UE.
Strategia va permite țărilor membre să sporească eficiența energetică a propriilor economii și va crea locuri de muncă, însă Comisia Europeană va trebui să asigure „claritatea reglementării”, „să ofere predictibilitate” și să facă acest lucru „într-un mod uniform”, a explicat Frans Timmermans, vicepreședintele Executivului UE, în octombrie, relatează portalul de știri Euractiv.
35 de milioane de imobile, renovate până în 2030
Comisia cere dublarea ratei anuale de renovare energetică a clădirilor, care în prezent se situează la doar 1%, astfel că până în 2030 să fie reabilitate 35 de milioane de imobile.
Însă pentru îndeplinirea acestor obiective sunt necesare condiții clare pentru accesarea fondurilor europene. Pentru moment, Executivul UE efectuează o evaluare a impactului și va adopta norme mai detaliate în cadrul revizuirii Directivei privind Performanța Energetică a Clădirilor, care este planificată pentru luna iunie a anului viitor.
Cerințele minime „vor oferi cadrul potrivit care va produce rezultatul pe care îl căutați”, a spus Timmermans, adăugând că acestea sunt un „instrument extrem de util, deoarece le puteți adapta la circumstanțele specifice ale statelor membre și chiar la un nivel inferior”.
Legislație adoptată deja în mai multe state membre
Totuși, unele țări europene sunt mai avansate în privința legislației ce va permite implementarea de strategiei de renovare din punct de vedere energetic a clădirilor.
De exemplu, în Olanda, toate clădirile de birouri trebuie să aibă un certificat de performanță energetică de cel puțin clasa C până în 2023, iar până în 2030, clasa A. De asemenea, Franța a introdus o interdicție de închiriere a clădirilor cu performanță energetică redusă începând cu 2023, precum și obligativitatea renovării clădirilor cu cea mai scăzută performanță energetic până în 2028.
Vicepreședintele Comisiei Europene a lăsat de înțeles că trebuie să existe o abordare holistică a renovării care să ia în considerare istoria fiecărei țări, infrastructura energetică și opinia publică.
Timmermans și-a manifestat satisfacția pentru faptul că „există un mare entuziasm în întreaga UE” pentru valul de reînnoiri, pentru că tot mai mulți cetățeni europeni înțeleg beneficiile pe care le poate aduce acest lucru pentru calitatea vieții, aer curat și crearea de locuri de muncă.