Comisarul UE pentru Mediu: Bateriile sunt esențiale pentru realizarea obiectivelor Pactului Ecologic European
Bateriile joacă un rol esențial în privința realizării obiectivelor Pactului Ecologic European, iar Comisia Europeană vrea să implementeze măsuri pentru a minimaliza riscurile generate de folosirea unor substanțe toxice pentru fabricarea baterilor, a declarat Virginijus Sinkevičius, comisarul UE pentru Mediu, Oceane și Pescuit, într-un interviu pentru Euractiv.
”Bateriile sunt esențiale pentru a facilita tranziția verde și pentru a îndeplini ambiția Pactului Ecologic European. Vor fi esențiale pe calea spre neutralitate climatică”, a afirmat comisarul, adăugând că aceste sunt necesare pentru comunicații și tehnologii digitale, dar mai ales pentru a alimenta vehiculele electrice ecologice, cât și pentru a stimula adoptarea energiei regenerabile.
”Și pentru un viitor verde, avem nevoie ca bateriile sa fie ecologice”, a subliniat oficialul, care a amintit că Executivul UE pregătește un nou cadru legislativ pentru baterii ecologice și durabile.
În ceea ce privește locul bateriilor în cadrul Strategiei UE privind substanțele chimice, Virginijus Sinkevičius a afirmat că ”bateriile conțin multe materii prime rare sau chiar critice, dar și periculoase. Vrem să promovăm un lanț durabil de aprovizionare cu materiale critice, asigurându-ne în același timp că restricționarea anumitor substanțe periculoase continuă”.
”De fapt, am dori să direcția către un lanț valoric durabil al bateriilor, stimulând în același timp dezvoltarea tehnologică și inovarea, susținute de acțiuni finanțate din cadrul programului UE pentru cercetare și inovare Horizon 2020”, a completat oficialul.
În ceea ce privește substanțele chimice periculoase conținute de unele baterii, cum ar fi plumb sau cobalt, Virginijus Sinkevičius a afirmat că ”sunt necesare măsuri pentru a minimiza riscurile implicate de utilizarea acestor substanțe chimice”.
”Strategia privind substanțele chimice vizează consolidarea protecției cetățenilor și a mediului prin reducerea la minimum a utilizării substanțelor chimice cu efecte adverse cronice asupra sănătății umane și a mediului. De asemenea, ia în considerare eliminarea celor mai nocive substanțe, în special în produsele de consum, cu excepția cazului în care acestea sunt esențiale pentru uz social”, a mai explicat comisarul european.
Virginijus Sinkevičius a subliniat că, ”în orice caz, este necesar să se asigure un nivel ridicat de protecție pentru angajații din industria chimică și a bateriilor, mai ales atunci când sunt utilizate substanțe precum plumbul și cobaltul. De asemenea, trebuie asigurată o gestionare adecvată a deșeurilor”.