EconomieEnergie curatăȘtiri

Combustibilii fosili vor fi în continuare necesari în cursul tranziției verzi, susține Timmermans

Frans Timmermans (Twitter)

Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Frans Timmermans, a explicat pentru Euronews că unele țări vor avea nevoie de „o tranziție a combustibilului” pe măsură ce se îndreaptă către energiile regenerabile, „chiar dacă este vorba încă de combustibilii fosili”.

“Deci, de exemplu, dacă trecem de la cărbune la energie durabilă și, în perioada intermediară, utilizăm gaz natural, mediul natural beneficiază deja, deoarece emisiile vor scădea chiar substanțial. Deci, excluzând complet combustibilii fosili din mix-ul [energetic] este unde trebuie să ajungem, dar în acest stadiu, cred că ne va ajuta să facem tranziția dacă includem gazele naturale în mix”, a afirmat oficialul pentru Euronews.

Afirmațiile lui Timmermans, care este responsabil de Pactul Ecologic European în cadrul Executivului European, vin în contextul criticilor în legătură cu faptul că fondurile alocate pentru redresarea UE după pandemie pot fi investite și în proiectele ce implică utilizarea de combustibilii fosili.

„Ei bine, cred că acum există un sentiment sporit de urgență [cu privire la mediu]. Faptul că în această pandemie, când vorbim despre redresare, spunem că sumele cheltuite pentru redresare nu ar trebui să acționeze împotriva obiectivelor noastre climatice și că 37% din acești bani ar trebui cheltuiți pentru politica climatică”.

Cu toate acestea, atunci când liderii UE au aprobat pachetul de redresare, în valoare de 750 de miliarde de euro, au redus bugetul alocat unora dintre facilitățile pentru sprijinirea tranziției verzi, cum este cazul fondului Just Transition.

Timmermans a mai menționat și faptul că Executivul UE are o abordare neutră din punct de vedere tehnologic în ceea ce privește energia nucleară.

Declarația lui Timmermans sugerează că Executivul UE nu va bloca acordare de ajutoare de stat pentru noile proiecte nucleare din Polonia și Cehia, țări care și-au exprimat interesul pentru utilizarea acestei tehnologii ca modalitate de îndeplinire a obiectivelor UE în privința combaterii schimbărilor climatice.