BiodiversitateEconomieFinanțareȘtiri

Christine Lagarde dorește o Bancă Centrală Europeană “mai ecologică”

Sursa: European Central Bank

Banca Centrală Europeană dorește să-și eficientizeze operațiunile și politica, a afirmat Christine Lagarde, președintele instituției europene, într-un interviu acordat Financial Times, precizând că dorește să se concentreze pe achiziția de active ecologice, relatează Euronews.

“Vreau să explorez toate căile disponibile pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice, este ceva de care îmi pasă cu adevărat”, a adăugat Lagarde.

Începând din 2015, prin programul Quantitative Easing (QE), BCE a achiziționat 2,8 miliarde de euro în obligațiuni publice și private. Și ideea ar fi să alegem aceste active în conformitate cu criteriile de mediu, a explicat Lagarde.

“În toate angajamentele noastre trebuie să luptăm împotriva schimbărilor climatice, pentru că până la urmă, banii vorbesc”, afirmă Christine Lagarde.

Potrivit unui studiu BCE din 2018, banca deținea aproape 20% din obligațiunile cu eticheta “verde” emise de companii din zona euro.

Euro se afirmă deja ca moneda mondială în ceea ce privește emisiile de obligațiuni verzi, potrivit unui raport publicat în iunie de Banca Centrală Europeană, relatează Le Vif.

Luna trecută, Lagarde a solicitat Comisiei Europene să stabilească o “taxonomie” care să permită identificarea proiectelor ce pot primi eticheta “verde”.