FinanțareȘtiri

Cercetători: Regulile privind finanțarea durabilă subminează obiectivele Green Deal

Noile reguli propuse de Comisia Europeană privind finanțarea durabilă pot submina obiectivele Pactului Verde European, potrivit unei scrisori deschise semnate de peste 120 de oameni de știință, care solicită Executivului UE să remedieze de urgență această eroare.

În luna noiembrie, Comisia Europeană a publicat o propunere de criterii pentru un sistem de clasificare a investițiilor care pot fi finanțate drept durabile. Oamenii de știință și-au manifestat îngrijorarea în legătură cu faptul că propunerea clasifică drept proiecte durabile centralele electrice pe bază de gaz natural, cu condiția ca acestea să se încadreze într-o limită a emisiilor de 100 de grame CO2 echivalent per kilowatt/oră.

Numeroși oameni de știință – inclusiv unii dintre semnatarii scrisorii – au recomandat acest prag inițial, care însă ar trebui să fie redus treptat, eventual până la zero. Însă propunerea prezentată de Executivul UE nu prevede reducerea limitei.

”Situația actuală are ca rezultat o deconectare între definițiile care vor ghida punerea în aplicare a Pactului Ecologic european și obiectivul climatic final al UE, de a deveni o economie cu emisii zero de gaze cu efect de seră până în 2050. Presupunem că această omisiune nu poate fi decât o eroare administrativă nefericită în aceste vremuri extraordinare, care totuși trebuie urgent corectată”, se afirmă în scrisoarea deschisă.

Regulile de finanțare pentru proiecte durabile trebuie în mod absolut clar să precizeze că emisiile nete trebuie să scadă la zero până în 2050, a declarat Andreas Hoepner, profesor la University College Dublin, citat de agenția Reuters.