• Despre
  • Politica de confidențialitate
  • Cookies
  • Termeni și condiții
  • greendeal.ro
  • Energie curată
  • Economie
  • Biodiversitate
  • Agricultură sustenabilă
  • Lanț alimentar
  • Stoparea poluării
  • Finanțare
  • Analize și opinii
  • CĂUTARE
  • Câteva țări amenință obiectivul UE privind atingerea neutralității climatice pana în 2050, susține liderul verzilor europeni

    Mircea Olteanu Mircea Olteanu -

    Uniunea Europeană este liderul mondial în politicile ecologice, dar opoziția unora dintre statele membre amenință obiectivul Blocului comunitar de a deveni neutru din punct de vedere al emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2050, a declarat liderul Partidului Verde European, citat de postul Euronews.

    Europarlamentarii au cerut Comisiei Europene, printr-un vot la începutul acestei luni, să stabilească un obiectiv de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 60% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990 – un obiectiv mai ambițios decât cel propus anterior de Comisie.

    „Strategia noastră, aici, în Parlament, a fost în mod clar să obținem o majoritate pentru 60%, știind că șansele ca acestă cifră să rămână nu sunt prea mari”, a declarat pentru Thomas Waitz, europarlamentar și președintele Partidului Verde European.

    „Dar, unul dintre motivele pentru care am reușit să-i atragem pe mulți membri din rândul conservatorilor și social-democraților pentru a vota pentru procent de 60% este argumentul că trebuie să susținem Comisia cu propunerea lor de 55%”, a adăugat acesta.

    Potrivit europarlamentarului, adesea, de vină pentru obiectivele limitate ale UE în plan ecologic sunt statele membre, iar Comisia Europeană și Parlamentul European sunt acum – mai mult sau mai puțin – pe aceeași pagină când vine vorba de politici ecologice.

    Comisia Europeană a prezentat Pactul Ecologic la sfârșitul anului trecut, proiect prin care intenționează să facă din UE prima regiune din lume care atinge neutralitatea climatică până în 2050, deblocând pentru acest obiectiv cel puțin 1 trilion de euro în următorii zece ani.

    „Impresia mea despre Comisie și activitatea Comisiei este că aceștia au înțeles mesajul cetățenilor și ascultă, de asemenea, știința. De aceea, au propus o lege climatică, Pactul Ecologic, strategia Farm to Fork. Toate aceste lucruri merg în direcția corectă „, a mai spus politicianul.

    „Dar există multă opoziție din partea diferitelor state membre care, în principiu, apără interesele pe termen scurt ale industriilor lor”, a adăugat el.

    Totuși, potrivit lui Waitz, „UE conduce evoluțiile ecologice la nivel global”.

    Înainte de votul privind emisiile de gaze cu efect de seră, lobbyiștii au cerut deputaților europeni să nu susțină o țintă atât de ambițioasă, militând în schimb pentru o reducere a emisiilor cu mai puțin de 50%, a spus Waitz.

    De asemenea, Polonia și Ungaria s-au pronunțat împotriva acestui obiectiv, amenințând că își vor folosi dreptul de veto în privința altor politici ale UE care necesită unanimitate la nivelul Consiliului European, inclusiv în cadrul discuțiilor privind următorul buget al UE.

    Potrivit europarlamentarului din Partidul Verde European, orice valoare sub 55% ar vedea lumea „îndreptându-se direct spre o încălzire cu 2 ° C”.

    Climate Action Network Europe, o rețea globală ce cuprinde sute de ONG-uri ecologiste, a declarat că UE va trebui să reducă emisiile cu 65% până în 2030 pentru a se încadra în obiectivele Acordului de la Paris privind limitarea schimbărilor climatice.
    Europarlamentarul austriac a denunțat partidele conservatoare din Parlamentul UE și din guvernele întregului bloc pentru că nu au aplicat măsurile ecologice promise.

    Politicile ecologice au devenit un element cheie al campaniilor electorale. Un sondaj din 2019, realizat de Comisie Europeană, a constatat, de exemplu, că peste nouă din zece europeni consideră schimbările climatice o „problemă gravă” și sunt de acord că emisiile de gaze cu efect de seră ar trebui să fie reduse la minimum.
    Partidele verzi au făcut progrese considerabile în urma alegerilor recente din Europa, inclusiv la alegerile europarlamentare.

    Formațiuni verzi sunt acum parteneri juniori în diferite guverne de coaliție în țări ca Austria, Germania și Irlanda.

    Te-ar mai putea interesa

    ONG: Banca Europeană pentru Investiții trebuie să sprijine decarbonizarea sectorului transportului din UE Jean Ionescu, Corteva: ”Am dezvoltat o aplicație prin care fermierii pot vinde credite de carbon pe piața liberă” Comisar UE: PAC trebuie să ajute fermierii să facă față provocărilor generate de schimbările climatice

    Ultimele știri

    Profesor Oxford: Plasticul biodegradabil poate reduce poluarea cu deșeuri, dar prezintă și riscuri pentru mediu Experți: UE trebuie să se analizeze cu atenție potențialele efecte globale ale politicilor agricole verzi Studiu: România, printre cele mai scăzute emisii de CO2 per capita în UE