Energie curatăȘtiri

Camioanele pe hidrogen – o soluție pentru reducerea emisiilor de carbon din transporturi

Foto: electrive.com

Camioanele pe hidrogen, parte a Green Deal. O coalițe formată din 62 de companii a anunțat că va pune pe piață 100.000 de camioane pe hidrogen, inițiativa fiind salutată de către comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean. Pentru alimentarea camioanelor care au zero emisie de carbon va fi implementată și o rețea cu 1.500 de stații de alimentare pentru vehicule pe hidrogen.

Valérie Bouillon-Delporte, președinta Hydrogen Europe, o asociație paneuropeană care reprezintă industria hidrogenului, a anunțat, luna trecută, că o coaliție formată din 62 de companii intenționează, ca până în 2030, să introducă 100.000 de camioane pe hidrogen pe piața UE.

Coaliția este formată din 62 de companii, incluzând producători, furnizori de tehnologii pentru utilizarea hidrogenului și a celulelor de combustibil, furnizori de infrastructură și alimentare cu hidrogen, operatori de camioane, utilizatori de servicii de camioane și asociații din industria conexă, care și-au unit forțele pentru a-și consolida angajamentul de a îndeplini obiectivele propuse în Pactul Ecologic European.

Adina Vălean (foto: caleaeuropeana.ro)

”Studiul prezentat este valoros, deoarece reprezintă un caz convingător pentru camioanele cu celule de combustibil cu hidrogen, ca o alternativă emergentă cu emisii zero la versiunile pe motorină. Dar, pentru a pune aceste vehicule pe șosele, trebuie să conlucrăm, trebuie să combinăm acțiunile politice cu decizii de afaceri din  partea producătorilor europeni și să adunăm investiții semnificative în cercetare și dezvoltare pentru a accelera implementarea”, a declarat comisarul Adina Vălean, care a ținut o discurs special cu ocazia Săptămânii Europene a Hidrogenului (23-27 noiembrie), în care a afirmat că 2020 a fost un an extraordinar pentru hidrogen.

”Transportul reprezintă aproape un sfert din emisiile de gaze cu efect de seră din Europa și este principala cauză de poluare a aerului în orașe. Ambiția noastră cuprinsă în Pactul Ecologic European este clară: până în 2050 trebuie să reducem emisiile de CO2 din transporturi cu 90% față de nivelurile din 1990. Strategia noastră climatică pe termen lung schițează diferite tehnologii și combustibili care vor permite tranziția căutăm o combinație de soluții de combustibili”, a subliniat Adina Vălean.

Reprezentanta Comisiei Europene a mai vorbit și despre necesitatea reducerii costurilor producției de hidrogen cu ajutorul metodei electrolizei, care se bazează pe utilizarea energiei regenerabile pentru a obține hidrogen din apă. ”Există încă provocări ce ne așteaptă, dar, așa cum am spus la început, sunt un mare prieten al hidrogenului. Cred că trebuie să ne decarbonizăm cât mai rapid, așa că haideți să folosim cât mai bine ceea ce există pentru a face pași importanți și apoi să ne consolidăm pentru viitor”, a subliniat Adina Vălean, citată de publicația h2-view.com.