Știri

Fatih Birol, AIE: Europa ar putea fi nevoită să aleagă între locuri de muncă sau climă în cursul fazei de redresare post-pandemie

Comisia Europeană și guvernele naționale din Europa riscă să se găsească în situația în care vor trebui să aleagă între “locuri de muncă sau climă” în cursul fazei de redresare economică post-pandemie, a avertizat Fatih Birol, directorul Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), citat de site-ul Euractiv.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat în mai multe rânduri că programele ecologice vor avea un rol proeminent în cadrul fondului UE de stimulare economică.

Este un pas în direcția bună, a declarat Fatih Birol, precizând că fondul reprezintă o “oportunitate istorică” de a crea locuri de muncă în sectoare economice verzi, cum ar fi energia regenerabilă, procesarea hidrogenului și bateriile litiu-ion.

Oficialul însă a avertizat că asupra unei “provocări iminente” în faza de redresare post-pandemie.

“Vom vedea milioane de oameni, în Europa și în restul lumii, care și-au pierdut locul de muncă”, a declarat Birol, în cadrul unei dezbateri online organizate de Euractiv pe 11 mai.

În faza de redresare economică, guvernele vor trebui să evite “confruntarea dintre cei care doresc să acorde prioritate locurilor de muncă și cei care doresc ca acțiunile climatice să aibă întâietate în planurile viitoare”, avertizează Fatih Birol.

Potrivit directorului AIE, planul de redresare economică verde al UE ar trebui să se bazeze pe elemente deja testate, precum eficiența energetică și energiile regenerabile – inclusiv energia eoliană offshore.

Eficiența energetică este “prima opțiune”, potrivit Fatih Birol. El subliniază, de asemenea, că renovarea clădirilor poate genera “mii de locuri de muncă și poate fi o linie de salvare pentru sectorul construcțiilor, precum și pentru mii de întreprinderi mici asociate” acestui sector.

În al doilea rând, planul de redresare verde se va “concentra apoi asupra tehnologiilor care sunt gata [pentru a fi produse în masă]”, cum ar fi bateriile cu litiu-ion pentru mașinile electrice, sau electrolizatoarele pentru producția de hidrogen, a adăugat directorul.

Birol a subliniat că fondul de stimulare al UE ar putea contribui la reducerea costurilor de producție și la încurajarea tranziției la energia verde în Europa.