BEI și Comisia Europeană lansează un fond pentru bioeconomie circulară
Banca Europeană de Investiții (BEI), Comisia Europeană și ECBF Management GmbH au anunțat lansarea Fondului European pentru Bioeconomie Circulară (FEBC), primul fond de investiții axat exclusiv pe bioeconomie și bioeconomie circulare în UE și țări asociate cu programul Horizon 2020.
Cu o valoare țintă de 250 de milioane de euro, FEBC este susținut de ECBF Management GmbH împreună cu Hauck & Aufhäuser Fund Services S.A. Luxemburg în calitate Administrator de fonduri de investiții alternative.
Primele investiții au fost făcute în PeelPioneers B.V., o companie olandeză care reciclează deșeuri alimentare, și Prolupin GmbH, o firmă care transformă proteinele de origine vegetală în alternative la lactate.
BEI, principalul investitor al fondului, a investit inițial 65 milioane EUR în fond și s-a angajat ca în total să aloce 100 milioane EUR pentru fond.
Noul fond oferă oportunități de investiții în companiile și proiectele inovatoare din domeniul bioeconomiei circulare. FEBC își propune să umple un decalaj semnificativ de finanțare în acest domeniu, mobilizând investiții publice și private pentru a sprijini companiile inovatoare și proiectele cu potențial ridicat de inovare și excelență.
Ambroise Fayolle, vicepreședinte al BEI, a declarat: „Pactul Ecologic European oferă un rol central economiei circulare și a sistemelor alimentare în tranziția Europei către o societate neutră din punct de vedere climatic. Bioeconomia circulară este deosebit de importantă pentru dezvoltarea substanțelor chimice, materialelor, produselor și energiei cu conținut scăzut de carbon și durabile, dar aceasta va necesita inovație și investiții sporite. BEI are plăcerea de a-și uni forțele cu Comisia Europeană și cu investitori privați pentru a lansa Fondul European de Bioeconomie Circulară, primul fond de investiții din Europa dedicat exclusiv proiectelor de bioeconomie de ultimă generație”.
Strategia de Bioeconomie a Comisiei Europene din 2018 evidențiază rolul bioeconomiei în abordarea principalelor provocări ecologice de astăzi. Bioeconomia include producția primară, cum ar fi agricultura, silvicultura, pescuitul și acvacultura, și industriile care utilizează sau procesează resurse biologice, cum ar fi industria alimentară, producția de celuloză și hârtie, precum și părți ale industriilor chimice, biotehnologice și energetice. Gestionată în mod durabil, bioeconomia poate genera o gamă largă de bunuri publice, poate reduce amprenta de mediu a producției primare și a lanțului de aprovizionare în ansamblu, poate crește competitivitatea, poate genera locuri de muncă și contribuie la dezvoltarea rurală.
Bioeconomia circulară este aplicarea conceptului de economie circulară la resurse, produse și materiale biologice. Bioeconomia acoperă toate sectoarele și sistemele care se bazează pe resurse biologice. Acesta este unul dintre cele mai mari și mai importante sectoare ale UE, care include agricultura, silvicultura, pescuitul, alimentele, bioenergia și bioprodusele, cu o cifră de afaceri anuală de aproximativ 2 miliarde de euro și în care muncesc aproximativ 18 milioane de persoane. De asemenea, acesta este un domeniu esențial pentru stimularea creșterii în zonele rurale și de coastă.