Agricultură sustenabilăEconomieLanț alimentarȘtiri

Asociația belgiană a industriei fitosanitare critică propunerea Comisiei Europene de reducere a utilizării pesticidelor

Sursa: Phytofar

Phytofar, asociația belgiană a industriei produselor fitosanitare, se opune reducerii cu 50% a utilizării pesticidelor chimice până în 2030, așa cum a propus Comisia Europeană, relatează publicația Les Echos. 

Acest obiectiv este “nerealist”, a transmis luni organizația, care a precizat că Phytofar este dispusă să  discute despre o țintă de reducere, cu condiția ca aceasta să fie realistă și să se bazeze pe date științifice.

Comisia Europeană a prezentat, săptămâna trecută, două elemente cheie ale Pactului Ecologic European: “Strategia pentru biodiversitate” și strategia “Farm to Fork”. Cea din urmă prevede, printre altele, reducerea utilizării îngrășămintelor cu cel puțin 20% și reducerea cu 50% a utilizării pesticidelor chimice până în 2030.

“Înțelegem preocupările societății în ceea ce privește producția de produse alimentare, precum și dorința Comisiei de a reduce atât riscurile asociate consumului acestor produse”, a indicat Phytofar.

Cu toate acestea, asociația consideră că o reducere de 50% este nerealistă, “cu atât mai mult cu cât nu ar avea efectul dorit în ceea ce privește instituirea unui model de producție alimentară mai durabilă în Europa”.

În conformitate cu Pactul Ecologic European, cele două strategii propun acțiuni și angajamente ambițioase ale UE pentru a combate declinul biodiversității în Europa și în întreaga lume și pentru a transforma sistemele noastre alimentare în standarde mondiale pentru durabilitatea competitivă, protecția sănătății umane și planetare, precum și pentru mijloacele de subzistență ale tuturor actorilor din lanțul valoric alimentar.

În cadrul Pactului Ecologic European, strategia Farm to Fork propune măsuri ambițioase pentru a garanta că opțiunea sănătoasă este și cea mai ușor accesibilă pentru cetățenii UE, inclusiv îmbunătățirea etichetării pentru a răspunde mai bine nevoilor consumatorilor în materie de informare cu privire la alimentele sănătoase și durabile.

Strategia Farm to Fork din Green Deal stabilește obiective concrete de transformare a sistemului alimentar al UE, inclusiv:

  • reducerea cu 50 % a utilizării și a riscului pesticidelor;
  • reducerea cu cel puțin 20 % a utilizării îngrășămintelor;
  • reducerea cu 50 % a vânzărilor de antimicrobiene utilizate pentru animalele de fermă și acvacultură;
  • atingerea obiectivului de a consacra 25 % din terenurile agricole agriculturii ecologice.