Apel pan-european pentru o redresare economică a UE având la bază Pactul Ecologic European
Peste 700 de activiști de mediu, climatologi, sindicaliști, economiști, antreprenori și foști sau actuali politicieni din toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au lansat marți un apel pentru elaborarea unui pact european pentru climă și locuri de muncă, care să se bazeze pe Pactul Ecologic European și să permită redresarea economică a Blocului comunitar.
“Societatea noastră se confruntă cu un șoc brutal. Prioritatea este salvarea de vieți, desigur, precum și locuri de muncă, însă această criză nu ar trebui să ne facă să uităm de urgența climatică. Mai mult ca oricând, este timpul să construim un nou Pact european pentru climă și locuri de muncă”, se arată în scrisoare deschisă publicată de mai multe publicații din Europa, inclusiv Euractiv și Le Soir.
“Ultimele săptămâni au fost total sinistre, dar cu toții am avut apă potabilă în casele, întreprinderile și spitalele noastre … Ce se va întâmpla dacă schimbările climatice se agravează și dacă, în 15 sau 20 de ani, pânza freatică din unele orașe majore seacă pentru mai multe luni?”
“Acordul Ecologic European este cel mai bun mod de a realiza schimbările reale de care Europa are nevoie pentru a se redresa după criza COVID-19, să genereze milioane de locuri de muncă și să creeze cea mai rezistentă economie posibilă. Pentru ca acest lucru să se întâmple, Acordul Ecologic European are nevoie de finanțare reală”.
“Suntem convinși că tranziția ecologică nu este doar o problemă de supraviețuire, ci și o obligație morală și o oportunitate pentru Europa de a se reinventa pe măsură ce se redresează după criza COVID-19”, afirmă semnatarii scrisorii.
“Urgența climatică face necesară izolarea tuturor clădirilor, stimularea transportului public și a energiilor regenerabile, transformarea modelul nostru agricol, protejarea biodiversității, protejarea și curățarea pădurilor și oceanului și dezvoltarea de politici adaptative și chiar reparatorii”.
“Pentru a câștiga bătălia climatică, vă solicităm solemn să includeți, ca unul dintre pilonii principali ai planului de recuperare pe care l-ați anunțat, soluții credibile pentru a finanța o tranzacție ecologică reală și pentru a recunoaște starea de urgență climatică”.
Totodată, scrisoarea propune trei soluții pentru realizarea obiectivelor propuse:
oprirea tuturor subvențiilor și investițiilor privind combustibilii fosili, pentru a reduce drastic consumul de combustibili fosili,
crearea unei bănci pentru climă și biodiversitate, care va oferi împrumuturi fără dobândă fiecărui stat membru (până la 2% din PIB-ul său în fiecare an timp de 30 de ani, adică 300 de miliarde de euro).
introducerea unui impozit la nivel european pe profit de 5% pentru companiile mari (ajustat în funcție de amprenta lor de carbon), combinat cu alte resurse proprii, măsură care, potrivit scrisorii, ar aduce 100 de miliarde de euro pe an pentru a alimenta un buget real al UE pentru biodiversitate
Aceste trei soluții ar oferi bani suficienți pentru a finanța o tranziție echitabilă și ar permite Acordului Ecologic European să creeze peste 5 milioane de locuri de muncă în Europa, cât și să îmbunătățească nivelul de trai pentru milioane de familii și să stimuleze investițiile într-o economie neutră din din punct de vedere climatic, se mai arată în scrisoare.