Energie curatăȘtiri

Airbus va lansa un avion de pasageri cu zero emisii de carbon

Un avion de pasageri cu emisii zero! Comisia Europeană a prezentat recent „Strategia pentru o mobilitate durabilă și inteligentă”, care își propune să decarbonizeze sectorul european al transporturilor în conformitate cu obiectivele Pactului Ecologic European.

Până în 2030, strategia prevede ca cel puțin 30 de milioane de autovehicule cu zero emisii să circule pe șoselele continentului, volumul traficului feroviar de mare viteză să se dubleze, iar călătoriile colective pe distanțe mai mici de 500 de kilometri să fie neutre din punctul de vedere al emisiilor de carbon.

Până în anul 2035, strategia prevede lansarea unei aeronave de transport cu zero emisii de gaze cu efect de seră, care va permite scăderea drastică a impactului climatic al sectorului transportului aerian.

Pentru reducere cu 90% a emisiilor din transporturi în Blocul Comunitar până în 2050, Executivul UE indică faptul că aproape toate autovehiculelor noi vor trebui să aibă emisii zero, traficul feroviar să se dubleze dubla, iar rețeaua paneuropeană de transport multimodală (TEN-T) să fie complet funcțională.

Industria aviatică europeană a anunțat recent că anul viitor va prezenta un plan al cărui obiectiv ambițios este acela de a reduce la zero emisiile nete de CO2 ale sectorului, până în 2050.

Printre companiile europene care își propun să dezvolte primul avion comercial cu zero emisii este gigantul Airbus, care a prezentat în septembrie trei concepte ale unei astfel de aeronave, ce folosește hidrogenul drept combustibil, care ar urma să fie operațională începând din 2035.