EconomieEnergie curatăFinanțareȘtiri

AIE: UE trebuie să depună eforturi mai mari pentru a-și îndeplini obiective ambițioase în plan climatic

Uniunea Europeană (UE) are un plan lăudabil de redresare economică ecologică, dar are nevoie de politici mai ferme decât sunt în prezent pentru a-și îndeplini obiectivele ambițioase de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, se arată într-un raport al Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), publicat la finalul lunii iunie, relatează presa internațională.

Blocul comunitar face o treabă bună în domeniul energiei curate, unde ponderea energiei regenerabile este în creștere, dar progresele sunt mai lente în ceea ce privește transportul, clădirile și electrocasnicele eficiente din punct de vedere energetic, a spus AIE.

La sfârșitul anului trecut, UE a prezentat Pactul Ecologic European, un program prin care Blocul comunitar își propune să devină primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050. În cadrul Pactului Ecologic, UE va sprijini investițiile în afaceri, tehnologii și soluții durabile și energie verde. Pactul include, de asemenea, așa-numitul Fond de tranziție echitabilă pentru a sprijini regiunile și/sau țările care depind foarte mult de cărbune.

Potrivit raportului AIE, citat de site-ul de știri și analize în doemniul energiei Oilprice.com , Pactul Ecologic European este „o oportunitate reală de a stimula investițiile în tranziția spre energie curată”.

Însă, pentru a remedia unele deficiențe, AIE recomandă Uniunii Europene să stimuleze eficiența energetică, care ar trebui să fie „un obiectiv principal, deoarece poate stimula crearea de locuri de muncă în producția critică, construcții și întreprinderi mici și mijlocii, economisind bani pentru consumatori”

“Cu planurile sale de redresare, UE are o oportunitate reală de a stimula activitatea economică, de a crea locuri de muncă și de a sprijini transformarea pe termen lung a sectorului său energetic”, a declarat directorul executiv AIE, Fatih Birol.