EconomieEnergie curatăFinanțareȘtiri

Taxele pe carbon la frontiere, o parte esențială a Green Deal, ar putea genera războaie comerciale

Sursa: CURTEA DE CONTURI EUROPEANĂ

Mecanismul planificat mecanismul de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon, conceput pentru a proteja locurile de muncă și pentru a reduce emisiile, ar putea să aibă repercursiuni asupra Blocului comunitar, a afirmat Paolo Frankl, directorul departamentului pentru energie regenerabilă din cadrul Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), citat de portalul online de știri Recharge.

Unul dintre principiile cheie ale Pactului Ecologic European, introducerea unui “mecanism de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon”, care presupune perceperea de taxe de import pentru produsele fabricate în afara UE, prezintă un „mare risc” de războaie comerciale internaționale, conform lui Paolo Frankl

Oficialul a explicat pentru Recharge, într-un interviu în exclusivitate, că AIE a dezbătut această problema recent, într-un cadru intern, în cursul discuțiilor privind noua coaliție, coordonată de China, care promovează comerțul în regiunea Asia-Pacific.

“Credem că, dacă în Occident s-ar pune presiune pentru a implementa acest mecanism la frontiere fără un efort adecvat, incredibil, în cursul negocierilor, ar exista o puternică reacție negativă din partea Asiei”, a explicat Frankl.

„Și apoi intrăm într-un nou teritoriu în care costul [mecanismului] ar fi ridicat”, a precizat oficialul, spunând că nu ar fi vorba doar de costuri ridicate pentru companiile care exportă în Uniunea Europeană, ci și percepția unei nedreptăți resimțite de cei din afara Blocului comunitar.

Frankl a adăugat că: “Nu spun că [impozitele la frontiere pentru carbon] sunt o idee greșită în sine. Dar punctul meu general este că tranziția trebuie să fie corectă, altfel va fi percepută incorect. Și uneori, noi – toți cei din Occidentul bogat, locuind într-o casă confortabilă – cu certitudine nu avem aceeași perspectivă precum cineva din statele emergente și din țările în curs de dezvoltare”.

Mecanismul de ajustare la frontieră pentru importurile din afara UE are rolul de a compensa prețurile mai scăzute pentru emisiile de dioxid de carbon în țara exportatoare, astfel prevenind posibilitatea ca firmele din Europa să-și mute afacerile în străinătate pentru a evita să plătească costuri mai mare cu protecția mediului.

Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, a afirmat în luna septembrie că mecanismul “ar trebui să motiveze producătorii străini și importatorii din UE să-și reducă emisiile de carbon, asigurând în același timp condițiile de concurență într-un mod compatibil cu regulile OMC [Organizația Mondială a Comerțului]”.